sobota, 14 czerwca 2014

Truskawkowa panna cotta z pieczonym rabarbarem


Lżejsza wersja panna cotty na maślance, z pieczonym rabarbarem na wierzchu.
Źródło: Raspberri Cupcakes.

Składniki na 6 porcji:

Truskawkowa panna cotta:

  • 500 g truskawek, umytych i odszypułkowanych
  • 1 i 3/4 szklanki maślanki
  • 6 łyżek cukru
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki 36 %

Truskawki, cukier oraz maślankę zmiksować w blenderze na gładką masę, a następnie odcedzić na sitku.
Żelatynę zalać mlekiem i odstawić na 1 minutę, by napęczniała.
W małym rondlu podgrzać śmietankę, zdjąć z ognia i dodać do niej mieszankę mleka z żelatyną. Mieszać, aż żelatyna dokładnie się rozpuści. Następnie połączyć z masą truskawkową i rozlać do przygotowanych wcześniej pucharków.
Schować do lodówki, by panna cotta stężała.

Pieczony rabarbar:

  • 450 g rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka starta z 1 cytryny

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC.
Rabarbar pokroić na 2-3 cm kawałki i rozłożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać cukrem oraz skórką z cytryny i wymieszać, by cukier dokładnie pokrył kawałki rabarbaru. Odstawić na 5 minut, aż rabarbar zacznie puszczać sok.
Naczynie przykryć kawałkiem folii aluminiowej i piec przez ok. 15 minut, aż cukier całkiem się rozpuści. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze kilka minut, aż rabarbar zupełnie zmięknie, a syrop zacznie tworzyć bąbelki. Dokładnie wystudzić i schłodzić.
Można przygotować dzień wcześniej.

     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

Milion smaków truskawek Lato w pełni! Rabarbalove

4 komentarze:

  1. Ale pięknie udekorowałaś.
    Niby prosta rzecz, ale ładna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycająco podany deser! A i sam przepis rewelacyjny, truskawkowy, pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny ma kolor :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia :) deserek w sam raz na ciepłe dni :)

    OdpowiedzUsuń