niedziela, 8 czerwca 2014

Koktajl mleczny Mocha


Pyszny mrożony koktajl z delikatną nutką kawową. Podany z wiórkami białej czekolady może pełnić rolę deseru.
Inspiracja: "Kawa. Sekrety baristy", wyd. RM.

Składniki na 2 porcje:

  • 250 ml zimnego mleka
  • 1,5 banana (150 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 30 ml espresso
  • 50 ml jogurtu waniliowego (użyłam jogurtu naturalnego z dodatkiem cukru z prawdziwą wanilią)
  • wiórki z białej czekolady, do dekoracji

Mleko, banany, cukier oraz espresso dokładnie zmiksować w blenderze. Przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzinę, aż masa lekko podmarznie.
Następnie przełożyć zamarzniętą masę ponownie do blendera, dodać jogurt i znów zmiksować. Rozlać do szklanek i udekorować wiórkami z białej czekolady. Podawać od razu.

     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

Kawa ...I co dalej?  Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni  Lato w pełni!

2 komentarze: