środa, 23 kwietnia 2014

Pomarańczowe ciasto drożdżowe z pomarańczową kruszonką


Wersja pomarańczowa ciasta drożdżowego, z mnóstwem skórki pomarańczowej i pomarańczową kruszonką.

Składniki na formę o wymiarach 21 x 25 cm:

Zaczyn:

  • 50 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek ciepłego mleka

W dużym kubku połączyć drożdże z cukrem i mąką. Dodać mleko i dobrze wymieszać. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut, aż zwiększy swoją objętość o 100 %.

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej (użyłam poznańskiej, typ 500)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko (białko zachować do posmarowania)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 80 g masła, rozpuszczonego (jeszcze ciepłego)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego lub olejku
  • 100 g skórki pomarańczowej, delikatnie oprószonej mąką


Żółtko i jajko utrzeć z cukrem oraz ekstraktem pomarańczowym na gęsty krem. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wyrośnięte drożdże, utarte jajka, mleko, wymieszać i wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut. Ciasto powinno być zwarte i dosyć gęste. Następnie stopniowo wlewać ciepły tłuszcz i dalej wyrabiać, aż ciasto stanie się błyszczące i zacznie odstawać od ścian miski. Ciasto uformować w kulę, delikatnie oprószyć mąką z wierzchu, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
W tym czasie przygotować kruszonkę.

Pomarańczowa kruszonka:

  • 70 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 pomarańcza, sparzona i wytarta do sucha

Za pomocą obieraczki do ziemniaków obrać skórkę z pomarańczy cienką warstwą, bez białej części. Ułożyć na blasze do pieczenia i suszyć ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 120°C. Ostudzić. Rozdrobnić w moździerzu lub młynku do kawy na proszek.
W niedużej misce połączyć mąkę, cukier, proszek pomarańczowy i zalać wszystko rozpuszczonym, jeszcze gorącym masłem. Wymieszać za pomocą widelca, a następnie rozdrobnić w dłoniach na mniejsze kawałki. Odstawić na bok.


Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i ponownie zagnieść. Dodać skórkę pomarańczową i zagniatać, aż równomiernie się rozłoży. Delikatnie rozłożyć ciasto palcami (lub rozwałkować) na wielkość blachy. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Posmarować ciasto lekko roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do napuszenia na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.
Włożyć do piekarnika i piec 35-40 minut w 180°C (ja piekłam z termoobiegiem) do "suchego patyczka".

     Życzę smacznego!






1 komentarz: