wtorek, 22 kwietnia 2014

Mazurek z konfiturą z płatków róży


Król wśród mazurków. Bardzo wykwintny. Na cieniutkim spodzie, z aromatyczną konfiturą z płatków róży, z kwiatami w cukrze.
Źródło: "Domowe wypieki", wyd. Olesiejuk.

Składniki na tortownicę o średnicy 24-26 cm:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 1/4 szklanka cukru pudru
  • 1 żółtko (białko zachować do kwiatów)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka lodowatej wody

Mąkę, sól i cukier puder przesiać do misy malaksera. Dodać masło i obrócić kilka razy, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Dodać żółtko i obrócić jeszcze kilka razy. W razie potrzeby dodać łyżkę wody. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.
Tortownicę wysmarować masłem lub wyłożyć pergaminem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na placek większy niż dno tortownicy. Wyrównać brzegi odcinając nożykiem, nawinąć ciasto na wałek i przenieść na formę. Lekko zagiąć brzegi, tworząc niski rant.
Nakłuć spód widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przykryte papierem do pieczenia lub folią kilkanaście minut, aż rant nabierze złotej barwy.

Polewa różana:

  • 220 g konfitury z płatków róży
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

W małym rondlu podgrzać cukier z sokiem cytrynowym, cały czas mieszając. Dodać konfiturę, wymieszać i chwilę podgrzewać razem.
Dwie łyżki płynu bez płatków odłożyć na lukier.
Resztę ostudzić i rozprowadzić równą warstwą na kruchym spodzie. Masa nie powinna być zbyt wodnista. W razie konieczności odlać więcej płynu.

Lukier:

  • 2 łyżki otartej skórki cytrynowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki płynu z płatków róży

Wszystkie składniki włożyć do rondla. Podgrzewać, stale mieszając, do utworzenia się lukru. Stróżkami udekorować mazurek. Odstawić, by całość stężała.

Kwiaty oprószone cukrem:

  • jadalne kwiaty (najlepiej płatki róż, u mnie płatki bratków)
  • 1 białko
  • 1 szklanka drobno zmielonego cukru (można rozdrobnić go w moździerzu)

W miseczce wymieszać białko z kilkoma kroplami wody, aż się spieni. Za pomocą pędzelka nakładać pianę na każdy kwiat tak, aby był całkowicie pokryty.
Posypać obficie cukrem i przenieść na papier do pieczenia. Pozostawić na ok. godzinę do wyschnięcia.
Udekorować mazurek.

     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

Wielkanocne Smaki - edycja IV  Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze:

  1. Wygląda cudnie :)
    Od dawna marzy mi się mazurek różany, za rok zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mazurek z różą musi być wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń