niedziela, 15 czerwca 2014

Sernik truskawkowy na zimno


Pyszny truskawkowy sernik, bardzo kremowy, niemal o piankowej konsystencji, na spodzie z ciastek. Na wierzchu duża ilość czerwonych, dojrzałych truskawek. Nic więcej nie trzeba.
Źródło: Raspberri Cupcakes.

Składniki na tortownicę o średnicy 20-21 cm:

Spód:

  • 250 g dowolnych ciastek/herbatników (użyłam żurawinowych)
  • 75 g rozpuszczonego masła

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Dno oraz boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zwykle robię to tak: zapinam tortownicę na arkuszu pergaminu, a następnie nożyczkami odcinam jego nadmiar. Z tego co zostało, wycinam paski o szerokości odpowiadającej wysokości tortownicy. Boki tortownicy od wewnątrz oszczędnie smaruję masłem i przyklejam pergamin. Po zastygnięciu sernika wystarczy tylko odkleić papier, by uzyskać gładkie boki. Nie trzeba wtedy oddzielać ciasta od formy nożykiem, ryzykując nierównymi bokami lub porysowaniem tortownicy.
Herbatniki rozdrobnić w malakserze. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Gotową mieszankę wysypać na dno tortownicy, ugnieść łyżką i wstawić do piekarnika.
Piec 8-10 minut. Wystudzić.

Mus truskawkowy:

  • 400 g truskawek, umytych, odszypułkowanych, przekrojonych na pół
  • 65 g cukru
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka esktraktu waniliowego
  • 4 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub wkładając na kilkanaście sekund do mikrofalówki.
Truskawki, cukier, skórkę oraz sok z cytryny podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier całkiem się rozpuści, a owoce zmiękną. Całość zblendować i przetrzeć przez sitko. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Odłożyć 1 szklankę musu na wierzch (od czasu do czasu mieszając, by nie stężał).

Masa serowa:

  • 200 ml śmietany kremówki 36 %
  • 400 g kremowego serka (może być z wiaderka), w temp. pokojowej
  • 100 g cukru
  • reszta musu truskawkowego
  • świeże truskawki do dekoracji, umyte, wysuszone, odszypułkowane

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i schować do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Ser zmiksować z cukrem na gładką, puszystą masę. Miksując na niskich obrotach stopniowo dodawać mus truskawkowy. Następnie dodać ubitą wcześniej kremówkę i delikatnie wymieszać za pomocą łopatki.
Gotową masę wyłożyć na spód. Lekko potrząsnąć tortownicą, by masa równomiernie się rozłożyła. Schować do lodówki, by sernik stężał. Następnie wylać na wierzch pozostały mus truskawkowy (jeżeli stężał za bardzo, można go włożyć na chwilę do pojemnika z gorącą wodą i wymieszać). Ponownie schować do lodówki.
Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami.

     Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych:

Milion smaków truskawek Lato w pełni! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

5 komentarzy: