sobota, 6 września 2014

Sernik wiedeński


Klasyczny sernik wiedeński na kruchym spodzie. Subtelny w smaku, mało słodki i bardzo puszysty za sprawą dość specyficznego sposobu pieczenia, dzięki któremu również nie opada. Pieczenie składa się z trzech etapów. Być może brzmi dosyć skomplikowanie, ale zapewniam, że to nic trudnego.
Źródło: Aromat Kuchni.

Składniki na duża blachę o wymiarach 25 x 35 cm:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 żółtka
  • 150 g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki


Mąkę przesiać do misy malaksera. Dodać sól, cukier, wanilię, masło i obrócić kilka razy, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Dodać żółtka i obrócić jeszcze kilka razy. W razie potrzeby dodać łyżkę lodowatej wody. Szybko zagnieść ciasto, uformować walec, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Spód formy wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować.
Ciasto pokroić na plastry i wyłożyć nim formę. Wyrównać małym wałkiem, nakłuć widelcem i piec przez 15 minut.
Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika, a temperaturę zwiększyć do 220°C.

Masa serowa:

  • 1 kg tłustego sera twarogowego, zmielonego trzykrotnie, ważonego już po zmieleniu
  • 10 żółtek
  • 12 łyżek cukru pudru, przesianego
  • 10 łyżek mąki pszennej, przesianej
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej, przesianej
  • 100 g masła, rozpuszczonego i wystudzonego
  • 450 ml mleka
  • 12 białek + 0,5 szklanki cukru kryształu

Dodatkowo:

  • pół tabliczki ulubionej czekolady (u mnie biała)


W dużej misie utrzeć ser z cukrem pudrem oraz żółtkami, dodając je kolejno. Następnie dodać masło, oba rodzaje mąki i mleko. Zmiksować.
Białka ubić z cukrem kryształem na pianę. Do masy serowej dodać 1/3 piany i delikatnie wymieszać za pomocą łopatki. Dodać resztę piany i znów bardzo delikatnie wymieszać.
Masę wylać na podpieczony spód, lekko potrząsnąć blachą, by wyrównać wierzch.
Włożyć do piekarnika i piec według poniższej instrukcji.

Pieczenie:

  1. Piec 5 minut w temperaturze 220°C. Po tym czasie wysunąć sernik na półce z piekarnika i za pomocą długiego noża oddzielić brzegi od blachy. Wsunąć sernik z powrotem.
  2. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec 30 minut. Następnie wyjąć sernik z piekarnika i odstawić na stół lub blat kuchenny na 15 minut. Piekarnika nie wyłączać. Po tym czasie znów włożyć blachę do piekarnika.
  3. Piec 15 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć sernik z piekarnika, odstawić do całkowitego wystygnięcia. Piekarnik można już wyłączyć.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać wierzch wystudzonego sernika. Schować do lodówki na kilka minut, by polewa stężała.

     Życzę smacznego!




6 komentarzy: