Co prawda ostatnio trochę się ochłodziło, ale takie domowe lody czekoladowe na pewno się nie zmarnują. Dodatek glukozy powoduje, że lody pozostają nieco gumowe w konsystencji.
Źródło: Hint of Vanilla.
Składniki na ok. 1 litr lodów:
- 250 g pełnego mleka
- 500 g śmietany kremówki 36 %
- 150 g cukru (75 g i 75 g)
- 25 g glukozy lub syropu kukurydzianego
- 25 g kakao
- szczypta soli
- 100 g żółtek (z 5 jaj)
- 125 g ciemnej czekolady (73 %), posiekanej
Posiekaną czekoladę wrzucić do dużej miski. Odstawić na bok.
W garnku wymieszać kakao z połową cukru (75 g). Dodać odrobinę mleka i rozetrzeć wszystko łyżką na pastę. Następnie powoli dodać resztę mleka oraz śmietanę kremówkę. Wmieszać sól i glukozę/syrop kukurydziany.
W drugim garnku utrzeć żółtka z resztą cukru (75 g) na puszystą, jasną masę.
Pierwszy garnek postawić na średnim ogniu i podgrzewać mieszankę doprowadzając do wrzenia. Następnie powoli wlać masę do żółtek, stale mieszając. Ponownie postawić na ogniu i podgrzewać na małym ogniu nadal mieszając za pomocą gumowej łopatki. Podgrzewać, aż sos nieco zgęstnieje.
Zdjąć z ognia i gorącą masą zalać posiekaną czekoladę. Wymieszać, aż do rozpuszczenia. Przecedzić przez sitko i odstawić do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając masę, by na wierzchu nie utworzyła się skorupa.
Wystudzoną masę przelać do plastikowego pojemnika, zamknąć i schować do zamrażarki na całą noc.
Wyjąć na 15 minut przed podaniem, by nieco odmarzły.
Życzę smacznego!
Pycha!
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
Domowe lody są zdecydowanie najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńWow, wspaniale wyglądają te lody! *.*
OdpowiedzUsuńZ pewnością pyszne!
Duże ilości potrzebne od zaraz! :D
OdpowiedzUsuńa czy jeśli dam czekoladę mleczną (nie lubię gorzkiej:P), to lody będą za słodkie? :)
OdpowiedzUsuńKto to wie :D proszę zrobić i dać znać jak wyszły :D
Usuń