Eggnog to napój alkoholowy na bazie żółtek, czasem całych jaj, podobny trochę do naszego ajerkoniaku, ale dodatkowo z przyprawami, m.in. gałką muszkatołową. Popularny głównie w Stanach Zjednoczonych i często podawany jest na stole świątecznym.
Natomiast lody Eggnog wcale nie muszą być świąteczne i bez tego smakują wyśmienicie. Koniecznie musicie spróbować.
W przepisie autorka używa brandy i ciemnego rumu, a ja użyłam likieru amaretto oraz likieru kokosowego i efekt wyszedł bardzo ciekawy.
Źródło: Technicolor Kitchen.
Składniki na ok. 1 litr lodów:
- 250 ml pełnego mleka
- 135 g cukru
- szczypta soli
- 500 ml śmietany kremówki 36 %
- 6 dużych żółtek
- 1 łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki brandy (zastąpiłam likierem amaretto)
- 2 łyżki ciemnego rumu (zastąpiłam likierem kokosowym)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
W rondlu podgrzać mleko z cukrem i szczyptą soli. Śmietanę kremówkę przelać do dużej miski, a na niej umieścić sitko. W drugim rondlu rozbełtać żółtka (można to zrobić mikserem).
Powoli wlać podgrzane mleko do żółtek, stale mieszając. Postawić na średnim ogniu i podgrzewać masę mieszając silikonową łopatką do momentu, aż masa nieco zgęstnieje.
Przelać masę do śmietanki w misce, odcedzając ją na sitku. Następnie dodać przyprawę, alkohol oraz wanilię i wystudzić masę w zimnej kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając.
Przelać do maszynki do lodów i dalej postępować według zaleceń producenta. Masę można również przelać do plastikowego pojemnika i zamrozić, miksując w trakcie ze dwa razy, by lody pozostałe puszyste i kremowe.
Życzę smacznego!
Wyglądają świetnie, i są bez surowych żółtek!
OdpowiedzUsuńIntrygujące :) Ja mam w zamrażarce lody ajerkoniakowe - wyszły boskie, więc Twoich też niedługo spróbuję :)
OdpowiedzUsuń