wtorek, 9 września 2014

Domowy ajerkoniak


Idealny sposób na wykorzystanie żółtek, których u mnie ostatnio w nadmiarze. Aksamitny w smaku ajerkoniak każdemu poprawi humor.

Składniki na ok. 1 litr i 350 ml:

  • 10 żółtek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 szklanka (250 ml) wódki lub spirytusu, jeżeli ktoś lubi mocniejsze trunki

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i stale miksując, powoli wlewać mleko skondensowane. Następnie wlać alkohol cienkim strumieniem, mieszając masę ręczną trzepaczką, ale nie za szybko, bo może się ściąć.
Przelać do karafki lub innego naczynia. Schować do lodówki i odczekać przynajmniej jeden dzień (a najlepiej tydzień), by smaki się przegryzły. Likier z biegiem czasu gęstnieje.
Najlepiej smakuje schłodzony. Przed podaniem wstrząsnąć butelką.
Przechowywać w lodówce lub chłodnym, ciemnym miejscu.

     Na zdrowie!





3 komentarze:

  1. jak długo może sobie stać w lodówce? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak długo, aż go ktoś wypije ;) A tak poważnie, to długo, bo likier jest na bazie alkoholu. Dokładnie jak długo, nie jestem w stanie na to pytanie odpowiedzieć, bo u mnie ajerkoniak skończył się jakieś 3 dni od daty produkcji ;) Jest zbyt dobry, by móc przejść obok niego obojętnie.

      Usuń
  2. Dziś przydałabym się cała butelka :D

    OdpowiedzUsuń