poniedziałek, 9 września 2013

Tort tiramisu


Dość trudno mi było powrócić do rzeczywistości po urlopie, ale w końcu zebrałam się w sobie i upiekłam tort tiramisu. Już prawie zapomniałam jak to odpręża i uspokaja. Jadłam taki podobny torcik podczas moich wakacji i gdy go jadłam to pomyślałam, że zrobię taki jak tylko wrócę do domu.
Inspirowałam się przepisem Ewy Wachowicz, wprowadzając kilka własnych zmian. Skorzystałam z tego przepisu, bo zaciekawił mnie biszkopt pieczony w kąpieli wodnej, która sprawia, że ciasto nie wysycha na wiór.
Ja użyłam tortownicy o średnicy 21 cm, bo chciałam, by mój tort miał wiele warstw. Można jednak upiec biszkopt w tortownicy o średnicy 26 cm i przygotować tort z 3 blatów. Jednak wtedy prawdopodobnie trzeba zmniejszyć ilość kremu o 1/4.

Składniki na tortownicę o średnicy 21-22 cm:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 220 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju (np. rzepakowego)
  • 2 łyżki wody
     
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (z termoobiegiem 160-170°C). Przygotować kąpiel wodną: dno dużej blachy wyłożyć ściereczką i na niej postawić tortownicę. Masłem wysmarować tylko dno tortownicy. Zagotować wodę w czajniku.
Białka oddzielić od żółtek. Oba rodzaje mąki przesiać i połączyć ze sobą. Zmieszać również wodę z olejem. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, a następnie stopniowo dodać połowę cukru (110 g). Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać za pomocą łopatki. Następnie w kilku partiach dodać mąkę na przemian z olejem, za każdym razem dokładnie mieszając ręcznie.
Gotową masę przelać do tortownicy. Blachę napełnić gorącą wodą do połowy wysokości formy z biszkoptem i piec 40 minut do "suchego patyczka". Wystudzić, oddzielić brzeg biszkoptu od tortownicy nożykiem i zwolnić obręcz. Przekroić na 4 równe krążki. Odłożyć na bok i przykryć ściereczką, by nie wyschły.

Poncz:

  • 200 ml espresso
  • kilka łyżek likieru Amaretto (w zależności od własnego gustu)

Oba składniki połączyć. Odstawić na bok.

Krem:

  • 1 kg mascarpone
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru (mniej lub więcej, w zależności od gustu)
  • 8 żółtek
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 150 ml espresso
  • 5 łyżek mleka
     
Mleko i kawę podgrzać w mikrofalówce, rozpuścić dobrze żelatynę. Przecedzić i odstawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Śmietanę ubić, dodać żółtka i dobrze zmiksować. Następnie stopniowo dodawać mascarpone cały czas ubijając. Na koniec wmieszać żelatynę z kawą. Gotowy krem wstawić na chwilę na lodówki, by nieco stężał.

Dodatkowo:

  • 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady, drobno startej
  • kakao do posypania

Krem podzielić na 4 części (jedna część powinna być większa od pozostałych, gdyż posłuży do udekorowania boków i wierzchu tortu). Pierwszy blat biszkoptu położyć na tortownicy. Obficie nasączyć przygotowanym wcześniej kawowym ponczem. Wyłożyć porcję kremu i równomiernie rozsmarować. Posypać tartą czekoladą i przykryć kolejnym blatem. Czynność powtórzyć do wyczerpania biszkoptu. Wierzch i boki tortu posmarować kremem. Za pomocą ząbkowanej packi (swoją zakupiłam w sklepie z artykułami budowlanymi) ozdobić tort, przykładając packę do brzegu tortu i obracając nim. Powstanie karbowana powierzchnia. Za pomocą szprycy ozdobić wierzch tortu wyciskając dookoła "koronę" z kremu. 
Na koniec posypać całość dobrej jakości kakao. Schłodzić w lodówce.

     Życzę smacznego!









19 komentarzy:

  1. Fantastyczny, absolutnie idealny! Uwielbiam tiramisu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ma warstwy. Prezentuje się bardzo elegancko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. basia-cook.blogspot.com9 września 2013 08:45

    Dzieło sztuki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę koniecznie wypróbować!! Przepis już zapisany:) Cudne wykonanie:) I ta moja wymarzona patera... Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowny:) niesamowicie wygląda:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepięknie.
    Super pomysł z tą packą budowlaną. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam tiramisu!! Tort wygląda świetnie, bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda genialnie! Przepiękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można spokojnie siedzieć patrząc na ten CUD-MIÓD TORT??? Przepiękny,a zdjęcia mistrzowskie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne warstwy :) Ciekawy pomysł z tym biszkoptem ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne ciacho. Popieram przedmówczynię. Tort cud-miód :)
    Przy okazji chciałam Was wszystkie zaprosić na nasze forum kobiet. Podyskutujmy na nim nie tylko na tematy kulinarne, lecz również inne kobiece sprawy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Boooooski! :) u mnie konkurs zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  13. Widzę, że się urlopowałyśmy w tym samym czasie :) Mi też jakoś ciężko wrócić do normalności...

    A tort wyszedł Ci wspaniały - mi aż ślinka cieknie do tych wszystkich włoskich deserów, które jadłam... ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały ten tort. Jestem wielbicielką tiramisu, ale wersji tortowej jeszcze nie robiłam. Oysznie wygląda!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pięknie. Smakuje równie dobrze jak wygląda. Bardzo dobry przepis- przetestowałam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam, trochę się boję, że krem mi nie wyjdzie, można dodać masło? Ile gram u w którym momencie, albo czy można dodać masło zamiast żelatyny? Nigdy z nią nie pracowałam z tąd moje obawy, a tory chcę dla męża, musi być idealny ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, to jest przepis na krem bez masła. Nie wiem co wyjdzie z kremu, gdy doda się do niego masło zamiast żelatyny. Jeśli chce Pani krem na bazie masła to proszę poszukać w internecie taki przepis.

      Usuń
  17. Marzenie miłośników tiramisu

    OdpowiedzUsuń