Zabrałam się w końcu za ciasto filo. Bynajmniej nie zrobiłam go własnoręcznie, a zakupiłam w sklepie. Trzeba sobie ułatwiać życie, jeśli to możliwe. W każdym bądź razie wyszły z niego pyszne ciastka z figami. Polecam. Potrzebne będą foremki do mini tart.
Inspirację zaczerpnęłam z książki Michela Roux pt."Ciasta pikantne i słodkie".
Składniki na 4 ciastka (foremki o średnicy 8 cm - mierzone u podstawy):
- 12 płatów ciasta filo o wymiarach ok. 10 x 19 cm (przykryć wilgotną ściereczką, by nie wyschły)
- 8 krążków z ciasta filo o średnicy 8 cm (średnica spodu foremki)
- 80 g cukru pudru
- 24 orzechy laskowe, lekko uprażone, obrane ze skórki i grubo posiekane
- 80 g masła, roztopionego i schłodzonego
- 1 jajko, ubite ze szczypta soli
- 8 łyżek naturalnego serka kremowego
- 1-2 łyżeczki miodu
- 4 dojrzałe figi
- 12 migdałów, obranych ze skórki i podzielonych wzdłuż na pół
Cukier wsypać do małego garnka z grubym dnem i podgrzewać powoli, aż się rozpuści. Gdy przekształci się w jasny karmel, dodać orzechy laskowe, wymieszać i wylać masę na lekko natłuszczoną blachę do pieczenia. Oddzielić kawałki orzechów nożem, odstawić do ostygnięcia. Ja najpierw wystudziłam, a dopiero potem pokruszyłam.
Posmarować 3 prostokątne płaty ciasta filo roztopionym masłem z obu stron (bardzo oszczędnie, nie za dużo). Każdy prostokąt podzielić na 4 trójkąty, przekrawając go najpierw na pół, a następnie tę połowę znów na pół, ale po skosie. Posmarować krążek z ciasta filo roztopionym masłem tylko z jednej strony i umieścić go w foremce posmarowaną stroną do dołu. Posmarować ciasto po wierzchu ubitym jajkiem. Rozłożyć na nim równomiernie 12 trójkątów z ciasta, tak by jeden wierzchołek każdego z nich wychylał się poza brzeg foremki. Ma to przypominać płatki kwiatu. Posmarować jeszcze jeden krążek z ciasta filo jajkiem i umieścić go, posmarowaną stroną do dołu, we wnętrzu foremki. Posmarować po wierzchu roztopionym masłem. W taki sam sposób przygotować pozostałe foremki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C i piec ciastka ok. 5-7 minut. Pozostawić do wystygnięcia.
Ułożyć ciastka na talerzykach. Serek wymieszać z miodem i rozdzielić go pomiędzy upieczone koszyczki z ciasta filo. Rozkroić każdą figę na 8 cząstek, nie rozcinając do samego końca i rozchylając lekko niczym płatki kwiatu. Ułożyć po jednej na środku każdego ciastka, a ich wnętrze wypełnić połówkami migdałów. Serek wokół fig posypać kawałkami orzechów i od razu podawać.
Życzę smacznego!
Mmm, pycha, figi są bardzo fotogeniczne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie!
OdpowiedzUsuńJak to cudownie wygląda!
OdpowiedzUsuńWyglądają wyjątkowo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńnic tylko pozazdrościć, wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńpycha! figi są wdzięcznym tematem do dekorowania ciast!
OdpowiedzUsuń