poniedziałek, 30 września 2013

Strudel z jabłkami z ciasta filo


Dalej testuję ciasto filo. Tym razem zawinęłam w nie jabłka z rodzynkami. Inspiracja pochodzi z książki Michela Roux "Ciasta pikantne i słodkie".Kupne ciasto filo jest bardzo cieniutkie, więc od razu zaznaczam, że trzeba użyć dwóch płatów, mimo że autor książki używa tylko jednego.

Składniki:

  • 2 płaty ciasta filo
  • 100 g rodzynek
  • 4 jabłka (najlepiej szare renety lub koksy)
  • sok z połowy cytryny
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • cukier puder do posypania
  • bita śmietana, do podania (opcjonalnie)
     
Rodzynki zalać wrzącą wodą i pozostawić na 2 minuty. Osączyć i zahartować w zimnej wodzie. Ponownie osączyć (na ręczniku papierowym). Jabłka obrać, podzielić na pół, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na plasterki grubości 2 mm. Umieścić w misce wraz z sokiem z cytryny, cukrem pudrem, cynamonem i rodzynkami. Delikatnie wymieszać, przykryć folią i odstawić na 10 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Rozłożyć oba płaty ciasta filo jeden na drugim na ściereczce, krótszym bokiem do siebie. Rozmieścić nadzienie równomiernie na całej powierzchni prostokąta (trzeba najpierw pozbyć się nadmiaru soku), zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca przy krawędziach. Zaczynając od bliższego boku, zwinąć ciasto, nadając mu kształt wałka. Podczas zwijania lekko dociskać ciasto.
Ostrożnie przenieść je na blachę do pieczenia i piec ok. 30 minut. Wystudzić, przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.
Kroić bardzo ostrym ząbkowanym nożem na grube, ukośne plastry. Można podawać z bitą śmietaną.

     Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych:

1 komentarz: