niedziela, 22 września 2013

Kokosowa panna cotta z figowym syropem


Zaskoczyło mnie to połączenie, ale figi naprawdę fajnie komponują się z kokosową panna cottą.
Inspiracja tutaj.

Składniki na 4 porcje:

Panna cotta:

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 5-centymetrowy kawałek laski wanilii
  • 1 i 3/4 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
     
Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 
W rondlu umieścić mleko kokosowe, cukier, ziarenka zeskrobane z laski wanilii i resztę strąka. Doprowadzić do zagotowania. Odcedzić. Dodać trochę gorącego mleka do żelatyny, wymieszać i całość wlać do pozostałego mleka.
Gotową miksturę rozlać do 4 naczyń, odstawić do wystygnięcia, a następnie schować do lodówki, by panna cotta stężała.

Syrop figowy:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 figi przekrojone na cztery części
  • 2 łyżki likieru Grand Marnier (lub wody)
  • 1 łyżka wody
  • 2,5-centymetrowy kawałek laski wanilii
     
Cukier, wodę i likier umieścić w rondlu, dodać ziarenka zeskrobane z laski wanilii i całość zagotować. Dodać figi i chwilę wszystko dusić, lecz nie za długo, by figi się nie rozpadły. Odcedzić zachowując syrop i pozostawić do wystygnięcia.
Przed podaniem ułożyć po 3-4 kawałki fig na deserze i polać figowym syropem.

     Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych:

2 komentarze: