wtorek, 23 września 2014

Sorbet rabarbarowy


Zanim zabiorę się za dynię, ostatnia propozycja rabarbarowa i chyba ostatnia taka zimna. Sorbet rabarbarowy jest bardzo szybki i łatwy do wykonania, a do tego jest wyjątkowo smaczny.
Źródło: Hint of Vanilla.

Składniki na ok. 1 litr sorbetu:

  • 500 g rabarbaru, pokrojonego na mniejsze kawałki (czerwone łodygi, by uzyskać ładny różowy kolor)
  • 590 g wody
  • 300 g cukru
  • 2 szczypty soli
  • czerwony barwnik spożywczy, opcjonalnie

Wszystkie składniki umieścić w rondlu i doprowadzić do zagotowania. Następnie zmniejszyć ogień i podgrzewać, aż rabarbar się rozpadnie.
Pozostawić do wystygnięcia na 10 minut, a potem dokładnie zmiksować blenderem na mus. Przetrzeć przez sitko i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. W razie potrzeby wmieszać barwnik spożywczy.
Schłodzić w lodówce, a następnie przelać masę do maszynki do lodów i dalej postępować według zaleceń producenta. Przełożyć sorbet do plastikowego pojemnika, zamknąć i przechowywać w zamrażarce do czasu podania.

     Życzę smacznego!





3 komentarze:

  1. brzmi smacznie, a naczynka, w których podajesz są piękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuję za rok :)
    Idealne kuleczki Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. aleeee piękne te Twoje kulki :)!!!!!!!! tylko jak dla mnie trochę za zimno :/

    OdpowiedzUsuń