poniedziałek, 22 września 2014

Lody Eggnog


Eggnog to napój alkoholowy na bazie żółtek, czasem całych jaj, podobny trochę do naszego ajerkoniaku, ale dodatkowo z przyprawami, m.in. gałką muszkatołową. Popularny głównie w Stanach Zjednoczonych i często podawany jest na stole świątecznym.
Natomiast lody Eggnog wcale nie muszą być świąteczne i bez tego smakują wyśmienicie. Koniecznie musicie spróbować.
W przepisie autorka używa brandy i ciemnego rumu, a ja użyłam likieru amaretto oraz likieru kokosowego i efekt wyszedł bardzo ciekawy.
Źródło: Technicolor Kitchen.

Składniki na ok. 1 litr lodów:

  • 250 ml pełnego mleka
  • 135 g cukru
  • szczypta soli
  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
  • 6 dużych żółtek
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki brandy (zastąpiłam likierem amaretto)
  • 2 łyżki ciemnego rumu (zastąpiłam likierem kokosowym)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

W rondlu podgrzać mleko z cukrem i szczyptą soli. Śmietanę kremówkę przelać do dużej miski, a na niej umieścić sitko. W drugim rondlu rozbełtać żółtka (można to zrobić mikserem).
Powoli wlać podgrzane mleko do żółtek, stale mieszając. Postawić na średnim ogniu i podgrzewać masę mieszając silikonową łopatką do momentu, aż masa nieco zgęstnieje.
Przelać masę do śmietanki w misce, odcedzając ją na sitku. Następnie dodać przyprawę, alkohol oraz wanilię i wystudzić masę w zimnej kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając.
Przelać do maszynki do lodów i dalej postępować według zaleceń producenta. Masę można również przelać do plastikowego pojemnika i zamrozić, miksując w trakcie ze dwa razy, by lody pozostałe puszyste i kremowe.

     Życzę smacznego!




2 komentarze:

  1. Wyglądają świetnie, i są bez surowych żółtek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujące :) Ja mam w zamrażarce lody ajerkoniakowe - wyszły boskie, więc Twoich też niedługo spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń