niedziela, 13 października 2013

Odwrócone ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi


Przyznaję, że ostatnio nie mam weny do pieczenia i zdaje się, że do pisania również nie. Odwrócone ciasto z gruszkami w miodzie, orzechami włoskimi oraz dodatkowo z nutą kardamonową, stało się sposobem na wykorzystanie nadmiaru obu tych składników. Ciasto w miarę proste i w miarę szybkie do wykonania. 
Inspiracja tutaj.

Składniki na tortownicę o wymiarach 21 cm:

Wierzch:

  • 60 g masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2-3 dojrzałe, ale nadal twarde gruszki, obrane, wydrążone i pokrojone na grube plastry
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, lekko podprażonych na suchej patelni

Masło rozpuścić na patelni na małym ogniu, by się nie przypaliło. Dodać cukier oraz miód i podgrzewać, aż cukier się rozpuści, ok. 2 minuty. Zawartość patelni ostrożnie przelać do wysmarowanej masłem szczelnej tortownicy. Na masie karmelowej poukładać kawałki gruszek i rozsypać uprażone orzechy włoskie. Odstawić na bok na czas przygotowania ciasta.

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 115 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki miodu
  • 2 duże jajka, w temp. pokojowej
     
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C
W jednej misce wymieszać przesianą mąkę, kardamon, sodę oraz sól. W drugiej kwaśną śmietanę z ekstraktem waniliowym.
W  misie miksera ubić masło na puch. Następnie stopniowo dodawać cukier, stale miksując. Dodać miód i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty. Zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodać jajka, jedno po drugim. Jeszcze zmniejszyć obroty miksera i dodać suche składniki w trzech partiach na przemian ze śmietaną zaczynając i kończąc na mące. Mieszać tylko do połączenia się składników. 
Gotową masę wyłożyć na gruszki, wyrównać wierzch i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec 40-45 minut do "suchego patyczka". Pozostawić do wystygnięcia na 15 minut.
Jeżeli ciasto wyrosło za bardzo, trzeba górkę ściąć nożem z ząbkami. Delikatnie oddzielić ciasto od brzegów formy nożykiem. Przyłożyć paterę do wierzchu ciasta i odwrócić do góry dnem. Ostrożnie zdjąć z ciasta tortownicę.
Można podawać jeszcze ciepłe z gałką lodów lub bitą śmietaną.

        Życzę smacznego!








Udział w akcjach kulinarnych:

 

8 komentarzy:

  1. takiego ciasta z gruszkami jeszcze nigdy nie jadłam, a jego wygląd bardzo zachęca do spróbowania :) przepis zapisuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda świetnie, te równiutko ułożone kawałki gruszki przyciągają wzrok :)) Do tego widać, że jest dość wilgotne w środku co bardzo lubię zwłaszcza w takich typowo jesiennych ciastach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie :) Już wiem co zrobię z moimi gruszkami :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniami, wygląda niezwykle kusząco :) Te gruszki, taki soczyste...
    A brakiem weny się nie przejmuj - wróci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam w tym roku wysyp gruszek, dlatego testuję różne przepisy na ciasta z gruszkami. I powiem jedynie tyle, że aż brak mi słów, żeby opisać jak pyszne jest to ciasto. Jest to niewątpliwie jedno z najlepszych ciast jakie jadłam w życiu, a jadłam ich wiele :)
    Gratuluję bloga, którego śledzę od niedawna :) Pozdrawiam serdecznie i życzę jak najwięcej takich przepisów!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Kardamon, cynamon, imbir i goździki to smaki, które kojarzą mi się ze świętami. Z przyjemnością wypróbuję Twojego przepisu. Dziękuje i pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń