niedziela, 29 września 2013

Ciastka z figami


Zabrałam się w końcu za ciasto filo. Bynajmniej nie zrobiłam go własnoręcznie, a zakupiłam w sklepie. Trzeba sobie ułatwiać życie, jeśli to możliwe. W każdym bądź razie wyszły z niego pyszne ciastka z figami. Polecam. Potrzebne będą foremki do mini tart.
Inspirację zaczerpnęłam z książki Michela Roux pt."Ciasta pikantne i słodkie".

Składniki na 4 ciastka (foremki o średnicy 8 cm - mierzone u podstawy):

  • 12 płatów ciasta filo o wymiarach ok. 10 x 19 cm (przykryć wilgotną ściereczką, by nie wyschły)
  • 8 krążków z ciasta filo o średnicy 8 cm (średnica spodu foremki)
  • 80 g cukru pudru
  • 24 orzechy laskowe, lekko uprażone, obrane ze skórki i grubo posiekane
  • 80 g masła, roztopionego i schłodzonego
  • 1 jajko, ubite ze szczypta soli
  • 8 łyżek naturalnego serka kremowego
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 4 dojrzałe figi
  • 12 migdałów, obranych ze skórki i podzielonych wzdłuż na pół

Cukier wsypać do małego garnka z grubym dnem i podgrzewać powoli, aż się rozpuści. Gdy przekształci się w jasny karmel, dodać orzechy laskowe, wymieszać i wylać masę na lekko natłuszczoną blachę do pieczenia. Oddzielić kawałki orzechów nożem, odstawić do ostygnięcia. Ja najpierw wystudziłam, a dopiero potem pokruszyłam.




Posmarować 3 prostokątne płaty ciasta filo roztopionym masłem z obu stron (bardzo oszczędnie, nie za dużo). Każdy prostokąt podzielić na 4 trójkąty, przekrawając go najpierw na pół, a następnie tę połowę znów na pół, ale po skosie. Posmarować krążek z ciasta filo roztopionym masłem tylko z jednej strony i umieścić go w foremce posmarowaną stroną do dołu. Posmarować ciasto po wierzchu ubitym jajkiem. Rozłożyć na nim równomiernie 12 trójkątów z ciasta, tak by jeden wierzchołek każdego z nich wychylał się poza brzeg foremki. Ma to przypominać płatki kwiatu. Posmarować jeszcze jeden krążek z ciasta filo jajkiem i umieścić go, posmarowaną stroną do dołu, we wnętrzu foremki. Posmarować po wierzchu roztopionym masłem. W taki sam sposób przygotować pozostałe foremki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C i piec ciastka ok. 5-7 minut. Pozostawić do wystygnięcia.
Ułożyć ciastka na talerzykach. Serek wymieszać z miodem i rozdzielić go pomiędzy upieczone koszyczki z ciasta filo. Rozkroić każdą figę na 8 cząstek, nie rozcinając do samego końca i rozchylając lekko niczym płatki kwiatu. Ułożyć po jednej na środku każdego ciastka, a ich wnętrze wypełnić połówkami migdałów. Serek wokół fig posypać kawałkami orzechów i od razu podawać.

     Życzę smacznego!









Udział w akcjach kulinarnych:

6 komentarzy: