Kolejna odsłona drożdżowego ciasta z dodatkiem dyni. Tym razem przełożyłam je dżemem z czarnej porzeczki (oczywiście domowej roboty) i nadałam fantazyjny wygląd. Składniki te same, co i w przypadku tego drożdżowego. Ze względu na dodatek dość kwaśnego, z nutą goryczki dżemu, może warto do ciasta dodać nieco więcej cukru. Kwestia indywidualna.
Składniki na formę o wymiarach 13 x 30 cm:
- 375 g mąki pszennej + 1 łyżka na rozczyn
- 1,5 łyżeczki drożdży instant (ok. 6 g) lub 12 g drożdży świeżych
- 1/4 szklanki mleka
- 1/3-1/2 szklanki cukru + 1 łyżka na rozczyn
- 2 żółtka
- skórka starta z 1 pomarańczy (uprzednio wyparzonej)
- 50 g masła (stopionego i wystudzonego)
- 100 g puree z dyni
- szczypta soli
- 1/3 szklanki dżemu z czarnej porzeczki
Zrobić rozczyn. W dużym kubku połączyć razem drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz podgrzane mleko. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć, przykryć kubek ściereczką i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka ubić z cukrem na kogiel mogiel. Dodać do niego puree dyniowe, skórkę z pomarańczy i wymieszać za pomocą łopatki. W dużej misce połączyć mąkę ze szczyptą soli. Dodać puree z żółtkami, wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrabiać, stopniowo dodając wystudzone masło, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt, rozsmarować dżem, zostawiając ok. 2 cm "czystego" ciasta przy brzegach. Następnie zwinąć ciasto dość ciasno wzdłuż dłuższego boku. Odkroić końcówki, przekroić wzdłuż na pół (nie wyrzucać). Resztę rolady pokroić na 8 porcji.
Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Ułożyć części ciasta według poniższej instrukcji:
Ponownie odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Piec w nagrzanym do 175°C piekarniku przez 45 minut. Jeżeli w trakcie pieczenia wierzch ciasta zacznie się za bardzo przypiekać, można przykryć go folią aluminiową.
Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Ułożyć części ciasta według poniższej instrukcji:
Ponownie odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Piec w nagrzanym do 175°C piekarniku przez 45 minut. Jeżeli w trakcie pieczenia wierzch ciasta zacznie się za bardzo przypiekać, można przykryć go folią aluminiową.
Uwaga: aby przygotować puree z dyni należy ją umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wydrążyć łyżką środek z nasionami i ułożyć na blaszce skórką do dna. Przykryć folią aluminiową i piec do miękkości, ok. 60-90 minut (w zależności od wielkości kawałków) w temperaturze 180°C. Ostudzić, usunąć skórkę i za pomocą blendera zmiksować na puree.
Życzę smacznego!
Wspaniała!
OdpowiedzUsuńDo tego kubek kawy,mleka ,kakao...
Niewyczerpane możliwości.
Ale świetnie wygląda, skusiłabym się na kawałek
OdpowiedzUsuńIdealna na tą porę roku. Do tego kawka i jesteśmy w niebie. :)
OdpowiedzUsuńDrożdzówka super wygląda cudnie i bardzo apetycznie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie się ta Twoja drożdżówka prezentuje :)
OdpowiedzUsuń