Babeczki, które powstały spontanicznie z potrzeby chwili. Mój bratanek zakuwa matmę do jakiegoś konkursu i potrzebował szybko jakiejś słodkiej pożywki dla mózgu. Tak powstały biszkoptowe babeczki z dżemem i lekkim kremem bezowym (na bazie przepisu na biszkopt mojej Mamy). Tym razem w wersji mini, na jeden kęs. Ogromnym plusem jest fakt, że robi się je naprawdę szybko.
Składniki na 24 mini babeczki lub 12 zwykłej wielkości:
Ciasto:
- 3 jajka
- mąka (tyle ile ważą jajka)
- cukier (tyle ile ważą jajka)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z połowy pomarańczy (uprzednio wyparzonej)
- ulubiony dżem
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Jajka zważyć w całości. Odmierzyć tyle samo cukru i mąki. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać i dodać do niej proszek do pieczenia. Odstawić na bok. Białka ubić z cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Wmieszać skórkę pomarańczową. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę. Dobrze wymieszać. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki.
Włożyć do zimnego piekarnika i piec ok. 12 minut w temperaturze 180°C (w przypadku mini babeczek) lub 20-25 minut (w przypadku babeczek normalnego rozmiaru). Wystudzić.
W każdej babeczce za pomocą małego nożyka wyciąć wgłębienie. Napełnić dżemem.
Krem:
- 3 białka (w temp. pokojowej)
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
W średniej misce wymieszać białka z cukrem, wodą i kwaskiem cytrynowym. Spienić. Umieścić miskę w kąpieli wodnej i miksować, aż cukier się rozpuści, ok. 3-5 minut. Piana stanie się ciepła w dotyku. Miskę zdjąć z garnka i dalej ubijać na szybkich obrotach ok. 10-12 minut, aż piana wystygnie i zrobi się bardzo sztywna i gęsta.
Za pomocą szprycy z okrągłą końcówką wyciskać krem na babeczki. Udekorować kolorowym cukrem (zwykły cukier wymieszałam z barwnikiem spożywczym i odstawiłam do wyschnięcia).
Życzę smacznego!
Bardzo ładnie wyglądają. Muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńsą śliczne , i pewnie pyszne !
OdpowiedzUsuńJako zwolenniczka wilgotniejszych ciast, nie polecam piec ich w normalnej wielkości, bo są zwyczajnie za suche. Jednak w wersji mini i z dżemem wewnątrz są idealne!!
OdpowiedzUsuńNie robiłam kremu, bo wolę bitą śmietanę ;)
Ale jak najbardziej je polecam, są szybkie, nie opadają a upieczone na złoto wyglądają baardzo kusząco.