czwartek, 2 kwietnia 2015

Babka ucierana


Najprostsza babka ucierana, bardzo szybka w przygotowaniu. Niby zwykła, ale dzięki kolorowej polewie nabiera niezwykłej formy. Polewa to nic innego jak biała czekolada zabarwiona specjalnymi barwnikami.
Źródło: "Kuchnia polska. Dania na każdą okazję" Przegląd Reader's Digest.

Składniki na formę z kominem o pojemności 1-1,5 l:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru, przesianego
  • 4 jajka, osobno żółtka i białka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka amaretto lub 3 krople olejku migdałowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 10 g proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • barwniki do czekolady
  • 8 łyżek śmietany kremówki

* zamiast barwionej białej czekolady, można użyć do polewy po połowie białej, mlecznej, gorzkiej i karmelowej.


Formę wysmarować miękkim masłem i wysypać mąką. Piekarnik rozgrzać do 170-180°C.
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia do miski.
Miękkie masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę. W trakcie miksowania dodać wanilię, amaretto lub olejek migdałowy, skórkę, sok z cytryny oraz śmietanę.
Do utartej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać na niskich obrotach.
Białka ubić na sztywną pianę. 1/3 piany dodać do masy i dokładnie wymieszać łopatką, by rozrzedzić nieco konsystencję. Następnie dodać resztę piany i teraz już bardzo delikatnie połączyć składniki.
Gotową masę przełożyć do formy i piec ok. 50 minut do "suchego patyczka".
Upieczoną babkę odstawić w formie na kilka minut, a następnie wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia.

Przygotować 4 miseczki. Do każdej włożyć po połowie białej czekolady, połamanej na kostki. Dodać po dwie łyżki śmietany kremówki i wszystkie porcje rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy wystygną, wmieszać barwniki.
Polać wystudzoną babkę na zmianę kolorami. Pozostawić do zastygnięcia.

     Życzę smacznych, wesołych, a przede wszystkim słonecznych Świąt Wielkanocnych!







Udział w akcjach kulinarnych:

Wielkanocne Smaki - edycja V  Wielkanocne Wypieki  Babki Wielkanocne 2015

8 komentarzy:

  1. Wyjątkowa baba na wyjątkową okazję. Na święta doskonała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ta polewa wygląda niesamowicie! *.*
    Piękna babka Ci wyszła! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ty jak juz coś zmalujesz, to człowiek oczu oderwać nie może :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wygląda ta babka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna ta baba:) .... zdrowych i wesołych Świąt zyczę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda taka kolorowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń