Jeżeli ktoś ma dosyć ciężkich mazurków z bardzo kalorycznymi masami kajmakowymi, to polecam nadzienie jabłkowe z dodatkiem pachnącej skórki pomarańczowej oraz migdałów. Taka trochę szarlotka na kruchym cieście.
Inspiracja: "Moje gotowanie. Wielkanoc - 30 oryginalnych przepisów", nr 4/2009.
Składniki na 1 mazurek:
Ciasto:
- 100 g mąki krupczatki
- 75 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 100 g schłodzonego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
- 1 żółtko
- szczypta soli
Obie mąki przesiać do misy malaksera. Dodać resztę składników i obrócić kilka razy, do połączenia się składników. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Wyciąć dowolny kształt (koło, kwadrat, prostokąt, jajo). Z reszty ciasta uformować wałeczek i przykleić wzdłuż krawędzi ciasta. Ponownie schować do lodówki na pół godziny.
Ciasto nakłuć widelcem i piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do wystygnięcia.
Masa jabłkowo - pomarańczowa:
- 4 duże jabłka, najlepiej kwaskowe
- 120 g cukru
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- sok z cytryny, opcjonalnie (jeżeli jabłka nie są wystarczające kwaśne)
- 70 g migdałów, bez skórki, drobno posiekanych
- bakalie, do dekoracji
Umyte jabłka obrać, pokroić na ćwiartki. Z cukru i 1/4 szklanki wody ugotować gęsty syrop. Wrzucić jabłka i stale mieszając, smażyć, aż masa stanie się szklista. Na koniec dodać skórkę pomarańczową, startą skórkę z cytryny i opcjonalnie sok z cytryny, jeżeli masa jest zbyt słodka. Dodać również posiekane migdały i jeszcze chwilę smażyć.
Odstawić do przestygnięcia. Jeszcze ciepłą nałożyć na kruchy blat i udekorować bakaliami według gustu. Schłodzić w lodówce.
Życzę smacznego!
Świetny pomysł :) No i dekoracja prześliczna :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt :)
Śliczny jest ten mazurek! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje, a pewnie smakuje jeszcze lepiej! ;)
Wesołych Świąt! *.*
kocham mazurka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/