sobota, 4 kwietnia 2015

Mazurek jabłkowo - pomarańczowy


Jeżeli ktoś ma dosyć ciężkich mazurków z bardzo kalorycznymi masami kajmakowymi, to polecam nadzienie jabłkowe z dodatkiem pachnącej skórki pomarańczowej oraz migdałów. Taka trochę szarlotka na kruchym cieście.
Inspiracja: "Moje gotowanie. Wielkanoc - 30 oryginalnych przepisów", nr 4/2009.

Składniki na 1 mazurek:

Ciasto:

  • 100 g mąki krupczatki
  • 75 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Obie mąki przesiać do misy malaksera. Dodać resztę składników i obrócić kilka razy, do połączenia się składników. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Wyciąć dowolny kształt (koło, kwadrat, prostokąt, jajo). Z reszty ciasta uformować wałeczek i przykleić wzdłuż krawędzi ciasta. Ponownie schować do lodówki na pół godziny.
Ciasto nakłuć widelcem i piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do wystygnięcia.

Masa jabłkowo - pomarańczowa:

  • 4 duże jabłka, najlepiej kwaskowe
  • 120 g cukru
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sok z cytryny, opcjonalnie (jeżeli jabłka nie są wystarczające kwaśne)
  • 70 g migdałów, bez skórki, drobno posiekanych
  • bakalie, do dekoracji

Umyte jabłka obrać, pokroić na ćwiartki. Z cukru i 1/4 szklanki wody ugotować gęsty syrop. Wrzucić jabłka i stale mieszając, smażyć, aż masa stanie się szklista. Na koniec dodać skórkę pomarańczową, startą skórkę z cytryny i opcjonalnie sok z cytryny, jeżeli masa jest zbyt słodka. Dodać również posiekane migdały i jeszcze chwilę smażyć.
Odstawić do przestygnięcia. Jeszcze ciepłą nałożyć na kruchy blat i udekorować bakaliami według gustu. Schłodzić w lodówce.

     Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych:

Wielkanocne Smaki - edycja V

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł :) No i dekoracja prześliczna :)
    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny jest ten mazurek! :)
    Bardzo ładnie się prezentuje, a pewnie smakuje jeszcze lepiej! ;)
    Wesołych Świąt! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham mazurka :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń