poniedziałek, 9 marca 2015

Rurki z truskawkową bitą śmietaną


Kupiłam foremki do rurek, więc koniecznie musiałam je wypróbować. Bardzo kruche ciasto, nadziane truskawkową bitą śmietaną, idealne dla dzieci.
Przepis na ciasto: Moje Wypieki.

Składniki na ok. 60 rurek:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g schłodzonego masła
  • 250 g kwaśnej gęstej śmietany, z lodówki
  • szczypta soli
  • 150 g ulubionej czekolady
  • wiórki kokosowe, do obtoczenia

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól. Posiekać dużym nożem z masłem oraz śmietaną. Następnie szybko zagnieść w kulę, podzielić na dwie części, każdą owinąć w folię i schować do lodówki na godzinę.
Foremki do rurek (o długości 7 cm) wysmarować masłem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Porcję ciasta rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką na cienki prostokątny placek. Pociąć na paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 35 cm. Każdy pasek nawinąć na foremkę, zaczynając od węższej strony. Układać na blaszce w niewielkich odstępach od siebie.
Piec przez 15 minut w temperaturze 190ºC, aż uzyskają złoty kolor. Pozostawić do wystygnięcia, a następnie bardzo delikatnie zsunąć rurkę z foremki.
Upieczone ułożyć jedna przy drugiej na arkuszu pergaminu.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Część czekolady przełożyć do foliowej torebki, odciąć rożek i udekorować rurki. Pozostawić do zastygnięcia, najlepiej schować na 10 minut do lodówki.
Resztę czekolady przelać do małej filiżanki. Szerszą stronę rurki maczać w czekoladzie i obtaczać w wiórkach kokosowych. Pozostawić do zastygnięcia.

Nadzienie:

  • 450 g truskawek lub innych owoców (mogą być mrożone)
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 5-6 łyżek przesianego cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • cukier puder, do posypania

Truskawki wrzucić do szerokiego rondla z grubym dnem. Podlać odrobiną wody, żeby się nie przypaliły. Podgrzewać, aż staną się miękkie. Zblendować na mus i ponownie postawić na ogniu. Podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając, redukując w ten sposób ilość wody. Kontynuować przez 15-20 minut, aż masa uzyska konsystencję pasty. Przełożyć do miseczki, pozostawić do wystygnięcia.
Kremówkę ubić, w trakcie dodając ekstrakt oraz cukier puder. Zmniejszyć obroty miksera, dodać pastę owocową i krótko wymieszać tylko do połączenia się z składników.
Gotowym kremem napełnić rurki. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

     Życzę smacznego!






4 komentarze:

  1. waw ! połowę do bym sama od razu zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  2. woow ale jadłabym ależ przepysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ one rozkosznie wyglądają :) Faktycznie - idealne na kinderbal :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam te rurki. Sa przepyszne.
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń