Kupiłam foremki do rurek, więc koniecznie musiałam je wypróbować. Bardzo kruche ciasto, nadziane truskawkową bitą śmietaną, idealne dla dzieci.
Przepis na ciasto: Moje Wypieki.
Składniki na ok. 60 rurek:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g schłodzonego masła
- 250 g kwaśnej gęstej śmietany, z lodówki
- szczypta soli
- 150 g ulubionej czekolady
- wiórki kokosowe, do obtoczenia
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól. Posiekać dużym nożem z masłem oraz śmietaną. Następnie szybko zagnieść w kulę, podzielić na dwie części, każdą owinąć w folię i schować do lodówki na godzinę.
Foremki do rurek (o długości 7 cm) wysmarować masłem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Porcję ciasta rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką na cienki prostokątny placek. Pociąć na paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 35 cm. Każdy pasek nawinąć na foremkę, zaczynając od węższej strony. Układać na blaszce w niewielkich odstępach od siebie.
Piec przez 15 minut w temperaturze 190ºC, aż uzyskają złoty kolor. Pozostawić do wystygnięcia, a następnie bardzo delikatnie zsunąć rurkę z foremki.
Upieczone ułożyć jedna przy drugiej na arkuszu pergaminu.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Część czekolady przełożyć do foliowej torebki, odciąć rożek i udekorować rurki. Pozostawić do zastygnięcia, najlepiej schować na 10 minut do lodówki.
Resztę czekolady przelać do małej filiżanki. Szerszą stronę rurki maczać w czekoladzie i obtaczać w wiórkach kokosowych. Pozostawić do zastygnięcia.
Nadzienie:
- 450 g truskawek lub innych owoców (mogą być mrożone)
- 600 ml śmietany kremówki
- 5-6 łyżek przesianego cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- cukier puder, do posypania
Truskawki wrzucić do szerokiego rondla z grubym dnem. Podlać odrobiną wody, żeby się nie przypaliły. Podgrzewać, aż staną się miękkie. Zblendować na mus i ponownie postawić na ogniu. Podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając, redukując w ten sposób ilość wody. Kontynuować przez 15-20 minut, aż masa uzyska konsystencję pasty. Przełożyć do miseczki, pozostawić do wystygnięcia.
Kremówkę ubić, w trakcie dodając ekstrakt oraz cukier puder. Zmniejszyć obroty miksera, dodać pastę owocową i krótko wymieszać tylko do połączenia się z składników.
Gotowym kremem napełnić rurki. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
waw ! połowę do bym sama od razu zjadła :D
OdpowiedzUsuńwoow ale jadłabym ależ przepysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńAleż one rozkosznie wyglądają :) Faktycznie - idealne na kinderbal :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te rurki. Sa przepyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/