poniedziałek, 12 maja 2014

Mini Pavlova z truskawkami i sosem bazyliowym


Beza Pavlovej. Deser niezawodny. Zawsze smakuje nieziemsko. Tym razem w wersji mini, z truskawkami i bazyliowym sosem, z którego w żadnym wypadku nie rezygnujcie, bo on tutaj znakomicie dopełnia całości.

Składniki na 6 porcji:

Beza:

  • 4 białka, w temp. pokojowej
  • 1 szklanka przesianego cukru pudru (3/4 + 1/4 szklanki)
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki octu

Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Na arkuszu papieru do pieczenia narysować sześć okręgów o średnicy 6 cm, zachowując odstępy. Ułożyć na blaszce do pieczenia.
Białka ubić na pianę przez ok. 4 minuty. Następnie, wciąż miksując, stopniowo dodawać 3/4 szklanki cukru pudru i ubijać kolejne 3 minuty.
Resztę cukru pudru wymieszać z mąką ziemniaczaną. Stopniowo dodawać mieszankę do bezy, kontynuując ubijanie przez kolejne 2 minuty. Następnie dodać ocet i miksować jeszcze przez 1 minutę. 
Łączny czas ubijania bezy powinien trwać 10 minut.
Za pomocą dwóch łyżek uformować z gotowej masy sześć mini bez.
Piec przez 40 minut, nie otwierając w trakcie drzwiczek piekarnika.
Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy w środku przez kolejne 30 minut. Następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.
Bezy można przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej przez trzy dni.

Sos bazyliowy:

  • 2 garście świeżych listków bazylii
  • 1/4 szklanki syropu z agawy lub kukurydzianego

Listki bazylii zblanszować we wrzącej wodzie przez kilka sekund. Następnie zahartować w lodowatej wodzie. Osączyć na ręczniku papierowym.
Tak przygotowaną bazylię zblendować z syropem. Zamknąć w szczelnym pojemniku i schować do lodówki przynajmniej na dwie godziny, by smaki się przegryzły.

Sos truskawkowy:

  • 8-10 truskawek, umytych i odszypułkowanych
  • 1 łyżka cukru

Truskawki podgrzać w rondlu z cukrem do miękkości. Zblendować na purée. Wystudzić i schłodzić w lodówce.

Krem waniliowy:

  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ziarenka z połowy laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz wanilię.

Dodatkowo:

  • ok. 250 truskawek, umytych, przekrojonych na pół, do dekoracji
  • 1/4 szklanki posiekanych pistacji

Bitą śmietanę wyłożyć na bezy. Polać sosem truskawkowym. Ułożyć truskawki, polać sosem bazyliowym i posypać pistacjami.
Gotowy deser przechowywać w lodówce.

     Życzę smacznego!






6 komentarzy:

  1. Woow rewelecyjnie wyglądają te miniaturki :D Bardzo ciekawe połączenie. Nie spodziewałabym się takiego połączenia smakowego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten sos bazyliowy strasznie mnie zaintrygował...Brzmi niesamowicie, ale bardzo jestem ciekawa takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sos musiał przenieść Twoją Pavlovą na zupełnie inny poziom :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie wyglądają :-) cudo :-) gratuluję przepisu :-)

    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny blog!

    Zapraszam do mnie :)
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ZAKOCHAŁAM SIĘ W TWOIM BLOGU! Lądujesz u mnie w zakładce "inspirujące blogi". Dopiero raczkuję, więc pewnie niewiele u mnie do szukania, ale i tak zapraszam w wolnej chwili. Pozdrawiam serdecznie!

    www.tortyagnieszki-csw.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń