Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował lodów rabarbarowych, to koniecznie musi to nadrobić. Jedne z lepszych, jakich miałam okazję kosztować. Podane z karmelizowanym rabarbarem smakują jeszcze lepiej.
Źródło: Raz a dobrze.
Składniki na ok. 0,7 l lodów:
Lody:
- 350 g rabarbaru, umytego i pokrojonego na mniejsze kawałki
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 170 g cukru (100 g i 70 g)
- 4 żółtka
- 300 ml śmietany kremówki 36 %
- 200 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Rabarbar wrzucić do garnka, dodać sok pomarańczowy, 100 g cukru i gotować na średnim ogniu, aż rabarbar się rozpadnie. Zblendować na gładki mus. Odstawić do wystygnięcia.
Żółtka utrzeć z 70 g cukru na puszystą masę. Śmietanę, mleko oraz cukier z wanilią zagotować w rondlu. Zdjąć z ognia i wlać cienkim strumieniem do żółtek, stale miksując. Następnie przelać wszystko z powrotem do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż całość nieco zgęstnieje. Nie gotować. Wystudzić.
Masę jajeczną dokładnie wymieszać z musem rabarbarowym. Schłodzić w lodówce, a następnie przelać do maszynki do lodów i uruchomić ją na 25-30 minut, aż lody będą zwarte, ale nadal kremowe. Przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć i zamrozić do chwili, gdy będą potrzebne.
Lody można również przygotować bez maszynki do lodów. Masę przelać do plastikowego pojemnika z przykrywką i schować do zamrażarki. W międzyczasie kilkakrotnie zmiksować (mniej więcej co pół godziny). Dzięki temu nie utworzą się kryształki lodu, a masa będzie puszysta i kremowa.
Lody można również przygotować bez maszynki do lodów. Masę przelać do plastikowego pojemnika z przykrywką i schować do zamrażarki. W międzyczasie kilkakrotnie zmiksować (mniej więcej co pół godziny). Dzięki temu nie utworzą się kryształki lodu, a masa będzie puszysta i kremowa.
Karmelizowany rabarbar:
- 200 g rabarbaru, umytego i pokrojonego na mniejsze kawałki
- 60 g cukru
- 2 łyżki wody
Cukier podgrzewać z wodą na średnim ogniu, aż całkiem się rozpuści. Dodać kawałki rabarbaru i gotować ok. 2 minuty, aż rabarbar zmięknie. Trzeba uważać, bo rabarbar szybko się rozpada.
Podawać z lodami na ciepło lub zimno.
Życzę smacznego!
Twoje zdjęcia zdecydowanie bardziej zachęcają do ich zrobienia :) A pyszne są... Aż mi apetytu narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie ich smak :) Boskie :)
OdpowiedzUsuń