Ostatnio zasmakowałam w kawie z dodatkiem amaretto. Do zdjęcia wersja z bitą śmietaną, chociaż ja wolę bez.
Składniki na 1 porcję:
- 2 filiżanki gorącego espresso
- 2 łyżki likieru amaretto
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1/2 szklanki schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36 %
- kakao, do posypania
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Przełożyć do szprycy z gwiazdkową końcówką.
Likier wlać do szklanki i zalać kawą. Można uzupełnić gorącą wodą do dowolnej wysokości w szklance. Na wierzch wycisnąć bitą śmietanę i posypać kakao.
Życzę smacznego!
Wygląda da świetnie, dla mnie to kawa i deser w jednym :)
OdpowiedzUsuńKonia z królestwem temu, kto mi takie coś każdego dnia będzie serwować o poranku :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, ślinka cieknie na sam widok:)
OdpowiedzUsuńA jakby dodać migdałów zmiksowanych?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować :)
Usuń