czwartek, 8 maja 2014

Kawa po włosku


Ostatnio zasmakowałam w kawie z dodatkiem amaretto. Do zdjęcia wersja z bitą śmietaną, chociaż ja wolę bez.

Składniki na 1 porcję:

  • 2 filiżanki gorącego espresso
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 szklanki schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • kakao, do posypania

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Przełożyć do szprycy z gwiazdkową końcówką.
Likier wlać do szklanki i zalać kawą. Można uzupełnić gorącą wodą do dowolnej wysokości w szklance. Na wierzch wycisnąć bitą śmietanę i posypać kakao.

     Życzę smacznego!





5 komentarzy:

  1. Wygląda da świetnie, dla mnie to kawa i deser w jednym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Konia z królestwem temu, kto mi takie coś każdego dnia będzie serwować o poranku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie, ślinka cieknie na sam widok:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A jakby dodać migdałów zmiksowanych?

    OdpowiedzUsuń