niedziela, 11 maja 2014

Placek z rabarbarem i kokosową kruszonką


Łatwy w przygotowaniu placek z rabarbarem, z delikatnie wyczuwalnym kardamonem, z chrupiącą kokosową posypką na wierzchu.

Składniki (na blaszkę o wymiarach 21 x 28 lub tortownicę o średnicy 26-28 cm):

  • 400 g rabarbaru, oczyszczonego i pokrojonego na 1,5 cm kawałki
  • 3 jajka
  • 130 g cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5-1 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 75 ml mleka

Piekarnik nagrzać do 200ºC. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kardamonem. Mleko połączyć z wystudzonym tłuszczem. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal miksując, dodać mąkę na przemian z płynem mleczno-maślanym w trzech partiach. Krótko wymieszać.
Gotową masę przełożyć do formy. Wyrównać wierzch. Równomiernie rozsypać kawałki rabarbaru.

Kokosowa kruszonka:


Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić palcami. Posypać rabarbar.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 minut. Jeżeli kokos za bardzo się zrumieni można przykryć wierzch kawałkiem folii aluminiowej.
Wystudzić w formie. Można posypać cukrem pudrem i podawać z lodami (np. rabarbarowymi) lub gęstym jogurtem naturalnym.

     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

Rabarbalove Rabarbalove

4 komentarze: