Łatwy w przygotowaniu placek z rabarbarem, z delikatnie wyczuwalnym kardamonem, z chrupiącą kokosową posypką na wierzchu.
Źródło: Cukiernicze kreacje Charlotte.
Składniki (na blaszkę o wymiarach 21 x 28 lub tortownicę o średnicy 26-28 cm):
- 400 g rabarbaru, oczyszczonego i pokrojonego na 1,5 cm kawałki
- 3 jajka
- 130 g cukru
- 220 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5-1 łyżeczki mielonego kardamonu
- 75 g rozpuszczonego masła
- 75 ml mleka
Piekarnik nagrzać do 200ºC. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kardamonem. Mleko połączyć z wystudzonym tłuszczem. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal miksując, dodać mąkę na przemian z płynem mleczno-maślanym w trzech partiach. Krótko wymieszać.
Gotową masę przełożyć do formy. Wyrównać wierzch. Równomiernie rozsypać kawałki rabarbaru.
Kokosowa kruszonka:
- 40 g rozpuszczonego masła
- 75 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 75 g wiórków kokosowych
Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić palcami. Posypać rabarbar.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 minut. Jeżeli kokos za bardzo się zrumieni można przykryć wierzch kawałkiem folii aluminiowej.
Wystudzić w formie. Można posypać cukrem pudrem i podawać z lodami (np. rabarbarowymi) lub gęstym jogurtem naturalnym.
Życzę smacznego!
Pięknie wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńile mąki?
OdpowiedzUsuń220 g.
UsuńO mniam :) Muszę w końcu upiec moje pierwsze w tym sezonie ciasto z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuń