poniedziałek, 28 października 2013

Klasyczny pieczony sernik wg Donny Hay


Po obejrzeniu ostatniego odcinka Masterchef Australia nabrałam ochoty na taki zwykły pieczony sernik. Jednak aż tak pospolity to on nie jest, ponieważ składa się z sera ricotta. Dodatkowo jest mocno cytrynowy, dzięki czemu nie jest mdły. Niezwykle szybki do wykonania. 

Składniki na tortownicę o średnicy 20-21 cm:

Spód:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mielonych migdałów
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 90 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
     
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150°C.
Wszystkie składniki na spód umieścić w misce i zagnieść palcami na grubą kruszonkę. Przesypać ją na dno tortownicy i wygładzić grzbietem łyżki, wyrównując wierzch i lekko ugniatając masę.
Włożyć do piekarnika i piec przez 15-20 minut na złoty kolor.
W tym czasie przygotować masę serową.

Masa serowa:

  • 500 g świeżej, miękkiej i elastycznej ricotty
  • 330 g gładkiego serka kremowego lub trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny (uprzednio sparzonej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej w 3 łyżkach wody

Dodatkowo:

  • 2 łyżki rozpuszczonego masła, do posmarowania brzegów
  • konfitura owocowa lub świeże owoce, do podania

Wszystkie składniki (poza mąką kukurydzianą) umieścić w malakserze. Krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać mąkę kukurydzianą dobrze rozpuszczoną w wodzie.
Brzegi tortownicy od wewnątrz posmarować masłem, po czym przelać masę serową. Delikatnie potrząsnąć tortownicą, a wierzch sernika wyrównać grzbietem łyżki, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Włożyć do piekarnika i piec przez 1 godzinę. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w środku przez kolejną godzinę. Po wystygnięciu wstawić do lodówki na kilka godzin.
Podawać z ulubioną konfiturą (u mnie truskawkowa) lub świeżymi owocami.

     Życzę smacznego!







8 komentarzy:

  1. Przepisów Donny nigdy nie próbowałem .... Najwyższy czas, bo ciacho wygląda genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj kupiłam dwa opakowania ricotty. Ja Ci mówię, w poprzednim wcieleniu musiałyśmy być bliźniaczkami, albo przynajmniej bliskimi kuzynkami ;)
    Śliczna ta patera... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowny, kremowy sernik z ricottą? to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny serniczek :)) uwielbiam... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. czy jako serek kremowy może być mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, serki już mam, w środę pieczenie, w czwartek goście :-) Będzie pysznie!

      Usuń
  6. a ja ostatnio w Swięta nie dostałam mąki kukurydzianej i dodałam poł paczki budyniu w proszku i też wyszedł ..super przepis

    OdpowiedzUsuń