Beza Pavlovej. Deser niezawodny. Zawsze smakuje nieziemsko. Tym razem w wersji mini, z truskawkami i bazyliowym sosem, z którego w żadnym wypadku nie rezygnujcie, bo on tutaj znakomicie dopełnia całości.
Źródło: Tartine and Apron Strings.
Składniki na 6 porcji:
Beza:
- 4 białka, w temp. pokojowej
- 1 szklanka przesianego cukru pudru (3/4 + 1/4 szklanki)
- 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki octu
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Na arkuszu papieru do pieczenia narysować sześć okręgów o średnicy 6 cm, zachowując odstępy. Ułożyć na blaszce do pieczenia.
Białka ubić na pianę przez ok. 4 minuty. Następnie, wciąż miksując, stopniowo dodawać 3/4 szklanki cukru pudru i ubijać kolejne 3 minuty.
Resztę cukru pudru wymieszać z mąką ziemniaczaną. Stopniowo dodawać mieszankę do bezy, kontynuując ubijanie przez kolejne 2 minuty. Następnie dodać ocet i miksować jeszcze przez 1 minutę.
Łączny czas ubijania bezy powinien trwać 10 minut.
Za pomocą dwóch łyżek uformować z gotowej masy sześć mini bez.
Piec przez 40 minut, nie otwierając w trakcie drzwiczek piekarnika.
Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy w środku przez kolejne 30 minut. Następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.
Bezy można przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej przez trzy dni.
Sos bazyliowy:
- 2 garście świeżych listków bazylii
- 1/4 szklanki syropu z agawy lub kukurydzianego
Listki bazylii zblanszować we wrzącej wodzie przez kilka sekund. Następnie zahartować w lodowatej wodzie. Osączyć na ręczniku papierowym.
Tak przygotowaną bazylię zblendować z syropem. Zamknąć w szczelnym pojemniku i schować do lodówki przynajmniej na dwie godziny, by smaki się przegryzły.
Sos truskawkowy:
- 8-10 truskawek, umytych i odszypułkowanych
- 1 łyżka cukru
Truskawki podgrzać w rondlu z cukrem do miękkości. Zblendować na purée. Wystudzić i schłodzić w lodówce.
Krem waniliowy:
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- ziarenka z połowy laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz wanilię.
Dodatkowo:
- ok. 250 truskawek, umytych, przekrojonych na pół, do dekoracji
- 1/4 szklanki posiekanych pistacji
Bitą śmietanę wyłożyć na bezy. Polać sosem truskawkowym. Ułożyć truskawki, polać sosem bazyliowym i posypać pistacjami.
Gotowy deser przechowywać w lodówce.
Gotowy deser przechowywać w lodówce.
Życzę smacznego!
Woow rewelecyjnie wyglądają te miniaturki :D Bardzo ciekawe połączenie. Nie spodziewałabym się takiego połączenia smakowego.
OdpowiedzUsuńTen sos bazyliowy strasznie mnie zaintrygował...Brzmi niesamowicie, ale bardzo jestem ciekawa takiego połączenia :)
OdpowiedzUsuńTen sos musiał przenieść Twoją Pavlovą na zupełnie inny poziom :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają :-) cudo :-) gratuluję przepisu :-)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Świetny blog!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
ZAKOCHAŁAM SIĘ W TWOIM BLOGU! Lądujesz u mnie w zakładce "inspirujące blogi". Dopiero raczkuję, więc pewnie niewiele u mnie do szukania, ale i tak zapraszam w wolnej chwili. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńwww.tortyagnieszki-csw.blogspot.com