sobota, 31 maja 2014

Ciasto cappuccino


Pyszne ciasto cappuccino dla miłośników kawy. W dodatku proste i szybkie do zrobienia.
Źródło: "Kawa. Sekrety baristy", wyd. RM.

Składniki na tortownicę o średnicy 20-21 cm:

Spód:

  • 200 g herbatników czekoladowych (polecam Familijne Ciasteczka o smaku Czekoladowym firmy Solidarność)
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Dno oraz boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki rozdrobnić w malakserze. Dodać rozpuszczone masło oraz kawę i dokładnie wymieszać. Gotową mieszankę wysypać na dno tortownicy, delikatnie ugnieść łyżką i wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować krem.

Krem:

  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 55 g cukru
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 2 żółtka dużych jaj (białka zachować)

Mleko wlać do rondla i zmiksować razem z kawą, cukrem i mąką kukurydzianą. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zacznie wrzeć i gęstnieć. Zdjąć z ognia i połączyć z żółtkami. Przelać na wystudzony spód. Wyrównać wierzch.

Wierzch:

  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • kakao, do posypania
  • czekoladowe wiórki lub czekoladowe pałeczki, do dekoracji

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190ºC.
Z białek ubić sztywną pianę. Stale ubijając, stopniowo dodawać cukier, aż do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy. Wyłożyć ją na wierzch ciasta.
Piec 10 minut, aż beza zacznie się rumienić. Wystudzić i schłodzić w lodówce.
Przed podaniem posypać kakao oraz udekorować czekoladowymi wiórkami.

     Życzę smacznego!






10 komentarzy:

  1. o rety, rety, rety! jaka rozkosz!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam :-) poproszę kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, to zdecydowanie coś dla mnie :) Zrobię z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepięknie się prezentuje! polecam ciasto z rogalikami i masą śmietanowo-kawową...
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-z-rogalikami-siostry-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno zrobię!! Już czuję ten smak:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Zakochałam się w Twoim cieście:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo podoba mi się ten przepis :)) Dodaję do listy: wypróbuj po sesji :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, wspaniałe ciacho :) uwielbiam kawowe wypieki :) Świetny przepis i super blog :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń