Pyszne ciasto cappuccino dla miłośników kawy. W dodatku proste i szybkie do zrobienia.
Źródło: "Kawa. Sekrety baristy", wyd. RM.
Składniki na tortownicę o średnicy 20-21 cm:
Spód:
- 200 g herbatników czekoladowych (polecam Familijne Ciasteczka o smaku Czekoladowym firmy Solidarność)
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Dno oraz boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki rozdrobnić w malakserze. Dodać rozpuszczone masło oraz kawę i dokładnie wymieszać. Gotową mieszankę wysypać na dno tortownicy, delikatnie ugnieść łyżką i wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować krem.
Krem:
- 250 ml mleka
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 55 g cukru
- 40 g mąki kukurydzianej
- 2 żółtka dużych jaj (białka zachować)
Mleko wlać do rondla i zmiksować razem z kawą, cukrem i mąką kukurydzianą. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zacznie wrzeć i gęstnieć. Zdjąć z ognia i połączyć z żółtkami. Przelać na wystudzony spód. Wyrównać wierzch.
Wierzch:
- 2 białka
- 100 g cukru
- kakao, do posypania
- czekoladowe wiórki lub czekoladowe pałeczki, do dekoracji
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190ºC.
Z białek ubić sztywną pianę. Stale ubijając, stopniowo dodawać cukier, aż do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy. Wyłożyć ją na wierzch ciasta.
Piec 10 minut, aż beza zacznie się rumienić. Wystudzić i schłodzić w lodówce.
Przed podaniem posypać kakao oraz udekorować czekoladowymi wiórkami.
Życzę smacznego!
o rety, rety, rety! jaka rozkosz!
OdpowiedzUsuńMniam mniam :-) poproszę kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńPięknie i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńO mniam, to zdecydowanie coś dla mnie :) Zrobię z pewnością :)
OdpowiedzUsuńprzepięknie się prezentuje! polecam ciasto z rogalikami i masą śmietanowo-kawową...
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-z-rogalikami-siostry-anastazji.html
Na pewno zrobię!! Już czuję ten smak:))
OdpowiedzUsuńZakochałam się w Twoim cieście:)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis :)) Dodaję do listy: wypróbuj po sesji :P
OdpowiedzUsuńPiekne zdjecia!
OdpowiedzUsuńWow, wspaniałe ciacho :) uwielbiam kawowe wypieki :) Świetny przepis i super blog :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam