Bardzo lekki mus czekoladowy z akcentem kawowym. Maksimum smaku w minimalnym nakładzie pracy.
Źródło: "Kawa. Sekrety baristy".
Składniki na 6-8 porcji:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 ml espresso, wystudzonego
- 6 jajek, osobno żółtka i białka
- 100 g cukru
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- ziarna kawy w czekoladzie, do dekoracji
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić, a następnie połączyć z espresso.
Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać do nich czekoladę i wymieszać na wolnych obrotach miksera.
Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie połączyć z masą czekoladową, dodając białka do masy, a nie odwrotnie (lżejsze do cięższego). Wymieszać łopatką. Gotowy mus rozdzielić do pucharków. Schować do lodówki przynajmniej na jedną godzinę.
Przed podaniem ubić śmietanę z łyżką cukru pudru. Udekorować pucharki porcją śmietanki oraz ziarnem kawy w czekoladzie.
Życzę smacznego!
Mus wygląda obłędnie :) Kakao i kawa musi doskonale smakować !
OdpowiedzUsuńJaki delikatny! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńThis article is genuinely a nice one it helps new web users, who are wishing for blogging.
OdpowiedzUsuń