wtorek, 17 lutego 2015

Tort bezowy Tiramisu


Ten tort to petarda. Więcej nie będę pisać. Koniecznie musicie spróbować.

Składniki na 1 blat bezowy:

  • 2 białka (ok. 75 g), w temp. pokojowej
  • szczypta soli
  • 85 g cukru pudru, przesianego
  • 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej, można pominąć
  • 1/4 łyżeczki octu winnego, można pominąć

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na środku narysować okrąg o średnicy 19 cm (najlepiej odrysować od talerzyka). Piekarnik rozgrzać do temperatury 130°C.
Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Następnie, stale miksując na średnich obrotach, łyżka po łyżce dodać cukier puder. Zwiększyć obroty miksera i ubijać jeszcze jakiś czas, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Pod koniec dodać ocet oraz mąkę ziemniaczaną.
Gotową bezę wyłożyć na okrąg i za pomocą łopatki rozłożyć masę równomiernie. Piec ok. 50 minut z termoobiegiem.
W ten sam sposób upiec jeszcze dwa blaty.

Krem kawowy:

  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 400 ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 2-3 łyżki przesianego cukru pudru
  • 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • kakao do posypania

Mascarpone oraz kremówkę umieścić w misie miksera i ubijać najpierw na mniejszych obrotach, następnie na większych. W trakcie miksowania dodać cukier puder, kawę oraz alkohol. Ubijać do uzyskania gęstego i gładkiego kremu. Podzielić masę na 3 części.
Jedną część przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm.

Pierwszy blat bezowy umieścić na podkładce. Wycisnąć kropki kremu jedna przy drugiej na całej płaszczyźnie. Posypać kakao. Przykryć drugim blatem i czynność powtórzyć. Na koniec trzeci blat, krem oraz wykończenie kakao. Schłodzić w lodówce.
Kroić ostrym nożem zanurzonym we wrzątku i wytartym do sucha.

     Życzę smacznego!






10 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie. Kusi niesamowicie :) A smakuje pewnie tak, że można się zatracić... mniam, mniam. Uwielbiam wszystko bezowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o mamo! obłęd,to musie być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłęd!!!!!! Zakochałam się w tym pomyśle, zdjęciach i przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozpływam się na sam jego widok... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjnie wygląda ten tort! *.*
    Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  7. Perfekcyjne! Ten tort woła o zjedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląd już mnie zachęcił, ale musi poczekać 40 dni...Wspaniały!!!

    OdpowiedzUsuń