Brownie w wersji jesiennej. Czekolada z dynią, w towarzystwie przypraw korzennych. Porcja idealna do popołudniowej kawy w dosyć już ponury jesienny dzień.
Inspiracja: Jo Cooks.
Składniki na formę o średnicy 28 x 18 cm lub kwadratową o długości boku 20-21 cm:
Ciasto czekoladowe:
- 3/4 szklanki masła, roztopionego
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
Masa dyniowo - serowa:
- 230 g serka śmietankowego, tzw. cream cheese (używam Twój Smak z Piątnicy)
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki purée z dyni
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- pomarańczowy barwnik spożywczy, opcjonalnie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Najpierw przygotowujemy masę czekoladową.
Do jednej miski przesiać suche składniki: mąkę, kakao, sol oraz cynamon. Wymieszać.
W drugiej misce utrzeć rozpuszczone masło z cukrem i wanilią za pomocą miksera. Stale ubijając, dodać jajka, jedno po drugim.
Do powstałej masy dodać suche składniki i krótko wymieszać. Odstawić na bok.
W kolejnym naczyniu zmiksować wszystkie składniki na masę dyniowo-serową. Nie za długo, tylko do połączenia się składników.
2/3 masy czekoladowej przełożyć do formy i równomiernie rozsmarować. Na to wyłożyć masę dyniową. Na masę dyniową porcjami wyłożyć pozostałą masę czekoladową i końcem noża przeciągnąć w różne strony, tworząc zawijasy.
Jeżeli ciasto czekoladowe jest zbyt gęste i nie da się wykonać wzorów, można to zrobić już w piekarniku, bo ciasto odrobinę się rozrzedzi na początku pieczenia.
Piec ok. 40 minut, aż środek się zetnie. Pozostawić do wystygnięcia. Pokroić na kwadraty. Przechowywać w lodówce.
Życzę smacznego!
Rewelacyjnie się prezentuje to łaciate cudo! :)))
OdpowiedzUsuńSuper wygląda- uwielbiam dynie i brownies;-)
OdpowiedzUsuńMarzę ostatnio o takim właśnie... :)
OdpowiedzUsuńWow!!! Zrobię to ciasto na pewno!!! Już nie moge się doczekać :) Pozdrawiam, Dorota
OdpowiedzUsuńZrobiłam. To ciasto jest doskonałe! Właśnie zabieram je na halloweenową imprezę :) Bardzo dziękuję za przepis! Dorota
UsuńWygląda obłędnie :) takiego połączenia nie znam, za to uwielbiam czekoladowo - serowe, więc to z dynią też musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie XD Zapraszam na konkurs dyniowy na zaprzyjaźnionym blogu
OdpowiedzUsuńhttp://justakitchen.pl/post/owsianka-no17-i-konkurs-ja-korbole/197
Barrrdzo chetnie bym sie nim poczestowala! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i raz jeszcze dziekuje Ci za udzial w Festiwalu :)