środa, 4 lutego 2015

Czekolada z bakaliami


Bardzo szybki i smaczny deser. W ten ciekawy sposób można wykorzystać zwykłą ciemną czekoladę, która w połączeniu z białą oraz bakaliami zyska na wartości.

Składniki na tabliczkę o wymiarach ok. 17 x 25 cm:

  • 2 tabliczki ciemnej czekolady
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • garść suszonej żurawiny
  • garść nerkowców
  • garść suszonych moreli, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • garść płatków kokosowych
  • i/lub inne bakalie

Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Obie czekolady, w osobnych naczyniach, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
2/3 rozpuszczonej ciemnej czekolady wylać na papier i łopatką rozsmarować na dość spory prostokąt. Na to wylać rozpuszczoną białą czekoladę, starając się polać ją po całej powierzchni, ale niezbyt dokładnie. Na koniec wylać pozostałą ciemną czekoladę. Za pomocą wykałaczki zrobić esy flores, mieszając ze sobą oba kolory czekolady.
Następnie, zanim czekolada zastygnie, wierzch posypać wcześniej przygotowanymi bakaliami. Schować do lodówki do stężenia.
Przed podaniem połamać w dłoniach na mniejsze kawałki.

     Życzę smacznego!





5 komentarzy:

  1. WOW, cudownie się prezentuje ta czekolada! :)
    Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na wzbogacenie czekolady ;) Wygląda bardzo efektownie i na pewno smakuje wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jesteś genialna! jak Ty coś wymyślisz, to człowiek głodny jest od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też robiłam podobnie : http://przepisnikbet.blogspot.com/2014/09/czekolada-ze-sonymi-orzeszkami-i.html
    wzbogacona osobiście jest smaczniejsza niż kupna :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiliśmy coś takiego niedawno w szkole - Nauczyciel powiedział, że w taki sposób przynajmniej potraja się wartość czekolady :)

    OdpowiedzUsuń