Syrop z owoców pigwowca doskonale zastąpi cytrynę w herbacie. Można go również wykorzystać do drinków, deserów, kremów, czy nasączania biszkoptów.
Składniki na 3 słoiczki/buteleczki:
- 600 g owoców pigwowca (przed pokrojeniem i wypestkowaniem)
- 450 g wody
- 400 g cukru
Wodę zagotować z cukrem. Owoce pigwowca umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Wrzucić do syropu i gotować na średnim ogniu ok. 20-25 minut do momentu, aż owoce zmiękną.
Pigwowca odcedzić na sitku, a pozostały syrop ponownie postawić na ogniu i gotować jeszcze ok. 10 minut, by nieco się zredukował i zgęstniał.
Gorący syrop przelać do wyparzonych słoiczków lub buteleczek i mocno zakręcić. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Owoce, które zostały można przeznaczyć na mus. Dokładnie zblendować, przetrzeć przez sitko i jeszcze gorący przełożyć do suchych słoiczków. Mocno zakręcić. Znakomity do deserów i przekładania ciast.
Mój ulubiony na zimę,bardzo lubię z nim herbatę:)
OdpowiedzUsuńa ja właśnie moczę owoce w syropie na nalewkę z pigwowca aż szkoda będzie je wyrzucić może zrobię pijany mus ? :D
OdpowiedzUsuńTo jest bardzo dobry pomysł. Pigwowiec i alkohol kochają się :D
Usuń