czwartek, 1 października 2015

Sernik borówkowy na zimno


Ostatnio trochę zaniedbuję blog, ale zapewniam, że z ważnego powodu. Mianowicie stałam się współwłaścicielką cukierni, a co za tym idzie przybyło mi również obowiązków. Jednak z bloga nie mam zamiaru rezygnować i będę wrzucać przepis raz na jakiś czas.
Na początek października proponuję przepyszny, piankowy w konsystencji sernik borówkowy. Bardziej nawet przypomina mus. Do tego słodki spód na bazie płatków kukurydzianych. Bardzo udana całość.

Składniki na tortownicę o średnicy 17-18 cm:

Spód:

  • 80 g płatków kukurydzianych
  • 50 g masła
  • 100 g białej czekolady

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Pasek pergaminu przykleić za pomocą odrobiny masła do boków tortownicy.
Masło roztopić w rondlu, czekoladę w kąpieli wodnej. Płatki kukurydziane rozdrobnić w blenderze, połączyć z masłem i roztopioną czekoladą. Dokładnie wymieszać. Wsypać mieszankę na dno tortownicy i docisnąć łyżką lub dnem szklanki. Schować do lodówki.

Masa serowa:

  • 400 g sera kremowego, może być z wiaderka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki zimnej wody
  • 120 g cukru pudru, przesianego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 500 g borówek, umytych + dwie garście do dekoracji

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Odstawić na bok.
Borówki podgrzać w rondlu, zmiksować i przetrzeć przez sitko. Dodać rozpuszczoną żelatynę i odstawić do wystygnięcia.
Ser zmiksować z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Dwie łyżki masy serowej dodać do musu borówkowego, dokładnie wymieszać, a następnie połączyć wszystko w całość.
Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serowo-borówkową.
Gotową masę przelać na kukurydziany spód. Na wierzchu ułożyć pozostałe borówki. Schować do lodówki do stężenia na całą noc.
Zwolnić obręcz tortownicy, odkleić pergamin od boków sernika, a wierzch posypać cukrem pudrem.

     Życzę smacznego!







22 komentarze:

  1. Jakie cudo. Pianka, puch i piękny kolor. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapisuje przepis w sobotę będzie u mnie na stole

    OdpowiedzUsuń
  3. Ma fantastyczny kolor :)
    Gratulacje i powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcie obłędne, ciacho jeszcze bardziej)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne zdjęcia!
    Powodzenia z cukiernią, trzymam kciuki! W jakiej jest miejscowości? Może kiedyś wstąpię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne ciacho. Kocham ten kolor <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda świetnie! Utrzyma świeczki?

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowicie ładnie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Skradłaś moje serce tym przepisem :) Po prostu kocham borówki! I serniki. A połączenie tego to marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mnie również przepis bardzo przypadł do gustu, zwłaszcza, że sernika w takiej wersji jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O dziwo jagody jeszcze są :) Także jutro zabieram się do roboty! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super przepis, sprawdzony, przepyszny i piękny🍰

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe pomysły, gratuluję i na pewno będę korzystać z przepisów, bo jestem pod wrażeniem. Jako pierwszy będzie właśnie ten sernik, tylko czy borówki mogę zastąpić sokiem z malin? Żelatyna da radę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę użyć mrożonych malin, podgrzać je, przetrzeć przez sitko, uzyska Pani mus.

      Usuń
  15. Pięknie wygląda ! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Awesome post.Thanks for sharing.This is so nice.

    OdpowiedzUsuń