Taką chatkę ostatnio wyprodukowałam i dzielę się z Wami przepisem oraz szablonem, a także dosyć długim i skrupulatnym instruktażem. Łatwiej byłoby pewnie nagrać filmik, muszę na przyszłość o tym pomyśleć, a tymczasem przygotowałam formę obrazkową.
Pomysł na chatkę, szablon, a także dekorację jest w 100 % mój własny, autorski. Korzystajcie z niego, ale sobie go nie przywłaszczajcie, bo to moja praca i wiele czasu na to przeznaczyłam.
Zrobienie takiej chatki wymaga cierpliwości, dokładności i czasu, ale podana przeze mnie instrukcja wykonania jest przeznaczona dla osób bardzo początkujących i myślę, że każdy sobie poradzi.
Chatka nie tylko pięknie wygląda i będzie oryginalną ozdobą świątecznego stołu, czy też pomysłem na niebanalny prezent, ale także znakomicie smakuje i jest w całości jadalna.
Szablony możecie otrzymać, jednak proszę w zamian o wpłatę datku na fundację Vox Animalium. Jest to fundacja, która pomaga w znalezieniu środków na leczenie bardzo chorych, bezdomnych zwierząt i szuka im szczęśliwych domów. Każde zwierzę zasługuje na szacunek i miłość człowieka. Nie bądźmy obojętni. Wpłaćcie ile możecie, nawet 3 zł robi różnicę. Jest tyle potrzebujących zwierząt.
UWAGA! Szablony udostępniam tylko i wyłącznie po przesłaniu potwierdzenia wpłaty datku na fundację: Vox Animalium.
Proszę zatem o przesłanie potwierdzenia przelewu datku na fundację (wyciąg z banku) na adres: pinupcake2012@gmail.com. Wówczas odeślę na ten sam adres szablony na chatkę (trzy części).Składniki na 2 chatki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 150 g masła
- 125 g cukru
- 125 g płynnego miodu
- 1/2 opakowania przyprawy do piernika lub 1,5 łyżki domowej przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 małe żółtka
- 3 łyżki słodkiej płynnej śmietany kremówki
Ponadto:
- landrynki ulubionego koloru, rozdrobnione w moździerzu
Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do wystygnięcia.
Sodę oczyszczoną rozpuścić w łyżce zimnej wody i wmieszać do wystudzonej masy miodowej. Kolejno dodać żółtka i dobrze wymieszać.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy miodowej. Zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać kilka łyżek śmietany kremówki. Uformować gruby wałek, owinąć folią i schłodzić dobrze w lodówce.
Część ciasta rozwałkować na grubość ok. 7 mm na posypanym mąką blacie i wyciąć podstawę, która powinna być grubsza od reszty ścianek chatki. Kolejną część ciasta rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyciąć pozostałe elementy chatki.
Przy przekładaniu wyciętych elementów chatki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, trzeba zwrócić szczególną uwagę na to, by ciasto się nie odkształciło. Jeżeli ciasto będzie dobrze schłodzone, nie powinno być z tym problemów. Otwory na okna wypełnić pokruszonymi landrynkami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 7-8 minut. Mniejsze elementy piec osobno i krócej. Pięć minut wystarczy. Wystudzić, a następnie polukrować i ozdobić według uznania.
Należy pamiętać o wycięciu drzwi (z szablonu), choinki i gwiazdki (za pomocą foremek). Krążki imitujące kamienie wycięłam za pomocą tylki do wyciskania kremu. |
Lukier (składniki na udekorowanie i sklejenie 2 chatek):
- 4 białka, w temp. pokojowej
- 4-4,5 szklanki przesianego cukru pudru
- kwasek cytrynowy, do smaku
- perełki, posypki cukrowe i inne jadalne ozdoby
- barwniki spożywcze, opcjonalnie
- dwie foliowe torebki do szprycowania
- tylka nr 1 oraz tylka nr 4
Białka i 4 szklanki cukru pudru umieścić w misie miksera i ucierać najpierw na wolnych obrotach, a następnie na większych, aż do uzyskania błyszczącego, gęstego lukier. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej cukru pudru. W trakcie dodać kwasek cytrynowy. Jeżeli jest zbyt gruby, należy go wcześniej rozdrobnić w moździerzu na proszek.
4 łyżki lukru przełożyć do torebki z tylką nr 1 i polukrować oraz ozdobić poszczególne elementy chatki według uznania. Perełki oraz posypki przyklejać za pomocą lukru (ja to robię przy użyciu pęsety).
Resztę lukru zamknąć w szczelnym pojemniku. W tym czasie zrobi się rzadszy, dlatego przed rozpoczęciem sklejania chatki, należy dodać do niego pół szklanki przesianego cukru pudru i ponownie utrzeć. Lukier powinien być gęsty, dzięki czemu będzie pełnił funkcję mocnego kleju.
Resztę lukru zamknąć w szczelnym pojemniku. W tym czasie zrobi się rzadszy, dlatego przed rozpoczęciem sklejania chatki, należy dodać do niego pół szklanki przesianego cukru pudru i ponownie utrzeć. Lukier powinien być gęsty, dzięki czemu będzie pełnił funkcję mocnego kleju.
Gęstość lukru |
Zaznaczyć kontury, wypełnić środek i zanim lukier zaschnie posypać maczkiem. Delikatnie strząsnąć nadmiar. Odstawić do zaschnięcia. |
Chcę w niej zamieszkać:)
OdpowiedzUsuńZajrzałąm jeszcze raz-masz wielki talent i ogromną cierpliwość.Domek jest cudny!!!dopracowany w każdym szczególe:)
UsuńNiesamowity talent!
OdpowiedzUsuńŚliczna
OdpowiedzUsuńGdybys ja w środku podswiecila nabralaby wiecej uroku, tym bardziej że są szyby ...
arcydzieła!!!
OdpowiedzUsuńŚliczny domek:)
OdpowiedzUsuńWOW! Cudna chatka.
OdpowiedzUsuńZachwycająca! Podziwiam, wygląda naprawdę wspaniale :)
OdpowiedzUsuńAch, zazdroszczę i podziwiam!
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńpiękne chatki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńwooow
OdpowiedzUsuńAle cudna, po prostu rewelacja, gratuluję talentu :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńŚliczne domki z piernika. Aż szkoda jeść takie cuda. Pozdrawiam (:
OdpowiedzUsuńJakie piękne ! :)
OdpowiedzUsuńśliczny :D mam pytanie, został zjedzony? W tamtym roku też robiłam domek z piernika ale używałam lukru z cukru i wody bo bałam się, że w jajku w lukrze po jakimś czasie może się jakaś salmonella wylkuć
OdpowiedzUsuńTak, zostały zjedzone.
UsuńJAKIE SA WYMIARY DOMKU!
OdpowiedzUsuńWysokość ok. 17,5 cm, szerokość ok. 12,5 cm, długość ok. 11, 5 cm.
UsuńChatka piękna;) Proszę mi powiedzieć ile z przepisu wyjdzie chatek?
UsuńDwie.
UsuńSuper;)
UsuńDzisiaj właśnie piekłam chatki ale proszę mi powiedzieć co źle robie jak ciasto przy walkowaniu mi się rwie :/
UsuńProszę ciasto schłodzić przed wałkowaniem.
UsuńDziękuję
UsuńA mi wyszła tylko jedna chatka:(
UsuńW tamtym roku zrobiłam chatki z Pani przepisu. Obdarowane osoby były zachwycone:) Tylko okna z landrynek zawsze szybko mi się rozpływają :( Jakich landrynek Pani używa?? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMi też w zeszłym roku po tygodniu popłynęły ;) Czytałam gdzieś, że trwalsze będą z żelek, chyba w tym roku spróbuję ;)
UsuńPierwszy raz słyszę o takim problemie. Myślę, że nie jest to kwestia rodzaju landrynek, a sposobu przechowywania chatki. Nie można jej trzymać przy grzejniku, bo wtedy landrynki spłyną. Być może też zrobiła pani za cienkie te szybki. Trzeba zrobić je jak najgrubsze się da. Natomiast z tego co pamiętam używałam zwykłych landrynek z Biedronki. Pozdrawiam.
UsuńMiałam zapakowane w folie itd., ale i tak popłynęły :( Ale w tym roku też próba, bo chatki wychodzą przepiękne :)) Mam pytanie ,czy można czymś zastąpić śmietanę kremówkę, albo w ogóle ją pominąć??
UsuńPrawdopodobnie jest to wina zbyt dużej wilgotności powietrza w pomieszczeniu. Mam teraz ten sam problem w cukierni. Okienka spływają. Może Pani użyć kwaśnej śmietany, też się dobrze sprawdzi.
UsuńTeż robilam w tym roku pierwszy raz, o wiele wcześniej tj. już pod koniec października;P moje landrynki też splynely mimo że domek trYmany był w szafie w suchym miejscu i na dodatek pomieszczeniu o stałej temp. gdzie się nie grzeje kaloryferem. Może faktycznie były za cienkie? Hmm ale w sumie grubiej nie dalo się nasypac w okienka.
UsuńMiałam ten sam problem w tym roku w cukierni i już sama nie wiem jaka jest tego przyczyna. W tamtym roku, gdy je robiłam w domu nic się z okienkami nie działo, teraz w cukierni spłynęły.
UsuńA ile czasu ta chatka może stać? Bo nie wiem ile czasu przed świętami mogę ją zrobić. I jak ją przechowywać żeby stała jak najdłużej.
OdpowiedzUsuńMoja zeszłoroczna nadal stoi, bez niczego, żadnych folii i innych wynalazków ;) Stoi sobie na szafie wysoko i czeka na święta, a robiona była dokładnie w listopadzie 2014 - poza kurzem, który trzeba ogarnąć nic jej nie jest
UsuńChatka może stać i rok. Nie stawiać tylko w pobliżu grzejnika, bo okienka mogą się rozpuścić.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA można zastąpić masło margaryną np kasia lub palma ?
OdpowiedzUsuńNie można.
UsuńSprzedam jajka przepiórcze ekologiczne tel. 505 334 077 http://przepiorki.pawelstrzyzykowski.pl/
OdpowiedzUsuńSuper chatka, będę robić w weekend. Takie głupie pytanie - bo jak rozumiem najpierw wyciąć szablony i je piec. One urosną podczas pieczenia, będą miały większe wymiary niż np. jak jest szablon na ściankę 10 x 7 cm? Może to głupie pytanie, ale chcę się upewnić
OdpowiedzUsuńNie urosną, jeśli nie rozwałkuje ich pani zbyt grubo.
UsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńW tym roku zrobiłam chatkę z piernika po raz pierwszy w życiu i właśnie z Pani przepisu :) wyszła cudowna, piękna i wszyscy byli oczarowani a ja zakochałam się w piernikowej chatce :) Bardzo dobry przepis, wszystko super opisane, dzięki temu wszystko sprawnie się robi :) Bardzo dziękuję za super przepis - na pewno za rok też go wykorzystam :)
Pozdrawiam serdecznie, Paulina
Bardzo się cieszę, pozdrawiam :)
UsuńPrzypadkiem natknęłam się na Twój blog i przecudną piernikową chatkę. W tym roku spróbuję wykonać podobną korzystając z Twojego przepisu. Masz wielki talent. Brawo.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja też w tym roku na pewno znów będę ją robić :)
UsuńPiękne chatki ☺ w tym roku też zamierzam zrobić chatki i sprezentować najbliższym
OdpowiedzUsuńPo jakim czasie zmięknie i nada się do zjedzenia?
OdpowiedzUsuńTo zależy w jakich warunkach chatka jest przechowywana. Zależeć to będzie od wilgotności powietrza w pomieszczeniu. Od znajomych wiem, że nawet po roku nadal była twarda.
UsuńGdzie Pani kupuje ozdoby do chatki? :) jakiś konkretny sklep gdzie będzie taki wybór ;)
OdpowiedzUsuńNie mam konkretnego sklepu. Aktualnie w Lidlu są fajne ozdoby :)
UsuńWitam czy mogę jakiś szablon tej pięknej chatki
OdpowiedzUsuńSzablon jest dostępny na stronie. Proszę uważnie prześledzić post.
UsuńWitam czy mogę wymiary boków dachu czy przodu z oknem albo jakoś szablon
OdpowiedzUsuńSzablony są do pobrania pod linkami w tymże poście.
Usuńwitam, czy jak mi zostanie ciasta mogę z reszty upiec pierniczki na święta do jedzenia. chatka się udała, dziękuje. mysia
OdpowiedzUsuńTak, może pani upiec pierniczki. Super, że chatka się udała :)
UsuńDziękuje za pomoc. Wyśle zdjecia
UsuńŚliczności. Szablon już pobrałam, podwijam rękawy i biorę się do zabawy.
OdpowiedzUsuńJakie średnice mają tylki 1 i 4 ? Bo firmy mają róźne numeracje, z góry dziękuje za pomoc :)
OdpowiedzUsuńW sumie nie ma to większego znaczenia czy tylka będzie milimetr większa czy mniejsza. Faktycznie różne firmy mają różne rozmiary i niektóre moje 3 są jak 4 z innej firmy. Mniej więcej 1 to 1-1,5 mm, a 4 - 3-3,5 mm.
Usuńdziękuje :D
UsuńZ czego jest zrobiona dachówka?
OdpowiedzUsuńCynaMonki o smaku cynamonowym. Są na zdjęciu.
UsuńJakiego masla Pani uzywa? Do tej pory robilam chatki, ale o calkiem innym wygladzie. W tym roku bede sie kierowac Pani pomyslem :)
OdpowiedzUsuń82%
UsuńA moze Pani podac konkretna firme?
UsuńNie mam konkretnej firmy. Używam różnych. Ważne, by miało przynajmniej 82% zawartości tłuszczu.
UsuńSuper, dziekuje :) jak sie nazywa Twoja cukiernia? Chetnia zajrze :)
UsuńSłynna Cukiernia Pracownia Tortów Artystycznych Kielce, ale dopiero od lutego ruszę. Poprzedni właściciele lokalu, gdzie znajdowała się moja cukiernia, podnieśli mi czynsz i zmuszona zostałam do zmiany lokalu, który ciągle urządzam.
UsuńCzy zamiast robić ciasto według Twojego przepisu można kupić ciasto np Dr.Oetker'a na pierniczki?
OdpowiedzUsuńGeneralnie można, ale za efekt nie odpowiadam. Ja osobiście nie widzę sensu w używaniu mieszanek, skoro samemu w prosty sposób można zrobić to samo.
Usuńkiedyś robiłam chatkę piernikową ale nie z Pani przepisu i po kilku dniach w chatce zawalił się dach bo piernik zrobił się wilgotny ,czy miała Pani taki przypadek?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Arleta
Nie, nie miałam.
UsuńBardzo dziękuję za ten post! Ja zielona nigdy nie robiąca nic lukrem i udało się :) może nie tak jak Pani, ale i tak jestem z siebie dumna. Gdyby nie Pani post zapewne nie byłoby to taką przyjemnością. Pozdrawiam serdecznie i szczerze gratuluję ogromnego talentu!
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się, że post okazał się taki pomocny. Pozdrawiam :)
UsuńWitam. Chatka przepiękna i ja jako kompletny laik w pieczeniu mam zamiar spróbować ja zrobić bo się zakochałam! ☺ tylko mam 2 pytania...ile czasu powinno sie ciasto schłodzić w lodówce? A drugie moje pytanie,proszę wybaczyć jesli jest głupie ale kto pyta nie błądzi...jest napisane żeby otwory na okna przed upieczeniem zakleic landrynkami...Ale jak mam to zrobić? 😯
OdpowiedzUsuńCiasto powinno się chłodzić do momentu aż stwardnieje, wtedy łatwiej będzie go wałkować i się nie odkształci podczas wycinania. Co do landrynek, to należy je rozkruszyć (ja to robię w moździerzu) i umieścić w otwory okienek. Podczas pieczenia się rozpuszczą.
UsuńDziękuję za odpowiedź ☺ wyszła...może nie idealna ale jak na pierwszy raz kompletnego laika to całkiem niezła ☺ podziwiam Panią.Bo cierpliwości przy robieniu takich cudów trzeba mieć mnóstwo 😉
Usuńschłodzić w lodówce to oznacza że ile czasu ma tam poleżeć,bo znajduje różne wersje to że godzine a to że 12..i nie wiem, co pani radzi?
OdpowiedzUsuńTo zależy ile ma pani czasu. Ja zostawiam w lodówce na całą noc i wałkuje dopiero na drugi dzień.
UsuńŚliczna chatka. Super szybki z landrynek.
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Dziękuję za inspirację. Chatki wyszły prześliczne zrobiłam ponad 20szt. na święta dla najbliższych, oprócz tego kilka na WOSP.
OdpowiedzUsuńSuper domek
OdpowiedzUsuńA ile kosztuje taka chatka?
OdpowiedzUsuńCudne te chatki. Już się biorę za produkcję. Naprawdę jest pani zdolna. Dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Pozdrawiam :)
UsuńWłaśnie tak dobrze napisanej instrukcji potrzebowałam. Ślicznie dziękuję za ten tekst, i z pewnością domek stworzę :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Pozdrawiam :)
UsuńJak zobaczyłam Twoje domki to zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia,są cudne ,urocze,fantastyczne.Po niedzieli biorę się ostro do pracy,mam jedno pytanie czy ten szablon jak wydrukuję to muszę go powiększać ,czy to już jest gotowy do wykrawania.I jeszcze jedno czy wykrawasz ciasto?Dzięki zainstrukcję i pozdrawiam bardzo serdecznie.Majka.
OdpowiedzUsuńPrzy drukowaniu należy ustawić: Faktyczny rozmiar. Pozdrawiam.
UsuńCudna chatka! Będę próbować swoich sił. Czy jest szansa żeby skleic ja łukiem bez surowych białek?
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie próbowałam.
UsuńDziękuję za pomoc wypożyczam :)
OdpowiedzUsuńCzy ciasto z tego przepis wychodzi twarde i dobrze się skleja chatkę?
OdpowiedzUsuńW zeszłym roku robiłam z innego przepisu i się strasznie namęczyłam przy sklejaniu bo piernik po upieczeni był trochę za miękki
Ciasto jest idealne, właśnie go będę sklejać, jest twarde.
Usuńja chatkę kleiłam karmelem, żaden wiatr jej nie przewróci :D
OdpowiedzUsuńJa pierwszą chatkę robiłam zeszłym roku. W tym zbudowałam aż cztery dla mamy, siostry, teściowej i szefa męża.
OdpowiedzUsuńDziękuję za szablon.
A ja mam inne pytanie-chciałabym zrobić chatkę z Pani przepisu, ale 2 razy większą. Jak Pani myśli - czy to dobry pomysł?
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńGdzie można zakupić tą formę
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńZakochałam się w niej !!! Jest przecudna !!! Dziękuję, że podzieliła się Pani z nami swoim talentem, pracą i za szablony, bo dzięki nim na tegorocznym stole Wigilijnym stanie moja pierwsza samodzielnie wykonana chatka piernikowa. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt !
OdpowiedzUsuńZrobiłysmy z Córeczka wg Twojego przepisu i wymiarow, wyszedl cudowny:) sklejałam gestym lukrem, ale powbijalam tez w brzegi na łączeniach wykałaczki obciete na krotko i super nam to pomoglo ja zbudowac:) Ciasto piernikowe jest przepyszne, nawet od razu po upieczeniu:) jest wystarczajaco twarde nawet na wykrawaczki i stemple i super sie wałkuje! Jestem zachwycona i zdradzam w tym roku nasze doroczne pierniczki i robimy je wg Twojego przepisu! Dzieki, dzieki, dzieki:))))))) Aga i Zuzia
OdpowiedzUsuńprzepiękne .... nasz wyszedł ładny jak na pierwszy 😏 dziękuję za szablon i instrukcje
OdpowiedzUsuńPiekłam pierniki nie raz, ale coś mnie pokusiło i upieklam według przepisu powyżej. Ciasto okropne, sypkie, a po próbie jego naprawy nie da się tego przenieść na blaszke. Szkoda czasu i produktów. Lepiej się trzymać swojego sprawdzonego przepisu.
OdpowiedzUsuńMyśleliśmy że tylko nam nie wyszło . Ciasto masakra . W przepisie jest chyba za dużo mąki. Nie dało się wałkować. Ratowałam jak się dało ale nw.czy coś z tego będzie :)
UsuńPo pierwsze, absolutnie nie każę pani korzystać z tego przepisu, proszę korzystać ze swojego sprawdzonego. Dla mnie ten jest sprawdzony i już czwarty sezon korzystam z niego w mojej pracowni i piekę chatki na masową skalę. Nigdy nie miałam z ciastem żadnych problemów i pierwszy raz się spotykam, żeby ktoś się skarżył. Podstawa to dobrze schłodzone ciasto. Pozdrawiam. Wesołych Świąt :)
UsuńZrobiłam ciasto wg przepisu (wersja z całego kilograma mąki, miałam do zrobienia 4 chatki). Podzieliłam na porcje ciasto i trzymałam w lodówce. Na początku źle się zabrałam, ponieważ po wyjęciu z lodówki chciałam ciasto ponownie przerobić. Niepotrzebnie, bo zaczęło się rozpadać na kawałki. Kolejne kawałki wałkowałam od razu po wyjęciu z lodówki i zauważyłam, że te ostanie wyjęte najładniej się formowały.
UsuńWniosek: im mocniej schłodzone ciasto tym ładniej pracuje pod wałkiem, bez przerabiania po wyjęciu z lodówki.
P.S. to moje subiektywne spostrzeżenia.
Domki wyszły cudowne, a pierniczki przepyszne.
Niewiem jak ktoś mógł zrobić domek z tego przepisu . Zrobiłam wszystko idealnie A nie wyszedł ani piernik ani lukier ... Piernik wyszedł mi tak suchy jak by to była sama mąka. A lukier tak rzadki że nawet zwykłych pierników nie dało się udekorować
OdpowiedzUsuńNiektóre przepisy wymagają działania intuicyjnego. Jeżeli piernik wyszedł za suchy to trzeba było dodać więcej śmietanki. Identycznie wygląda sytuacja z lukrem. Jeżeli wyszedł za rzadki to trzeba było dodać więcej cukru pudru. Logiczne.
UsuńRobiłysmy pierniczki z tego przepisu po udanej probie z domkiem i nie dość ze ciasto sie walkuje znakomicie, ksztalty zachowuja kszałt, nawet stempelki to jeszze sa ptzepyszne, w sam raz miekkie ale wytrzymale na tyle zeby wisiec. Są za pyszne bo znikaja z puszki codziennie:):):) dziekujemy!!!
OdpowiedzUsuńPrzepis jak i wykonanie rewelacja. Z córką często właśnie korzystamy z tego przepisu. Wszystko ładnie i rzetelnie pokazane i opisane.
OdpowiedzUsuńPolecam jak najbardziej przepis znajomym!
Dziękuję :)
UsuńMam dwa pytanka, akurat jestem w trakcie przygotowań. Niestety się zgapilam i dodałam mąkę od razu do ciasta, więc po tej sytuacji dodałam resztę składników u zagniotlam. Teraz się zastanawiam czy np. będzie czuć sodę w ciescie. Nie chciałabym aby komuś się odbijala. Ponadto nie dodałam smietanki, będę miała potem problem z kruchoscia ciasta?
OdpowiedzUsuńNo właśnie nie wiem. Ja zwykle robię tak jak w przepisie, nie zmieniam kolejności. Proszę dać znać jakie był skutki Pani pomyłki.
UsuńWitam. Zrobilam z Pani przepisu pare domków,ale mam problem... 1 ciasto wyszlo mi rewelacyjne ale kolejne to porażka :( nje wiem corobie źle siedziało w lodówce całą noc... Kruszy sie,rwie jest tłuste tak jak by tłuszcz sie odzdzielal od reszty... :( co mogę robic źle ? 3 porcje mi nie wyszly
OdpowiedzUsuńJeżeli pierwsze ciasto wyszło Pani dobrze, a drugie nie, to proszę sobie przeanalizować na spokojnie co zrobiła Pani inaczej niż za pierwszym razem.
UsuńCoś poszło nie tak z lukrem. Wszystko mi się zaczęło rozpadać, a nalożenie dachu stalo się niemożliwe. Lukier rozmoczył ciasto zamiast je skleić i sie chatka zaczęła rozpadać. ��
OdpowiedzUsuńLukier nie może stać za długo zanim się go zacznie używać, bo wtedy się rozrzedza. W takim przypadku trzeba dodać więcej cukru pudru, by lukier znów był gęsty i użyć natychmiast.
UsuńWitam , chciałam zapytać jak długo ciasto na piernik z tego przepisu może się chłodzić w lodówce i czy wpływa to potem jakoś na domek?
OdpowiedzUsuńMożna i tydzień. Nie zauważyłam, żeby to wpływało na jakość domku.
UsuńBardzo dziękuje za przepis, wszystko wyszło idealnie:-)Zrobienie takiej chatki daje wiele frajdy i radości.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChatka cudowna, już raz robiłam z Pani przepisu i szablonu, nie było żadnych problemów. Wszyscy byli zachwyceni. W tym roku też robię, ale zagapiłam się i nie dałam landrynek na okienka do pieczenia, nie wiem jak teraz zrobić szyby aby wyglądało ładnie. Ma może Pani jakieś pomysły, lub komuś tak się przytrafiło?
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisany artykuł.
OdpowiedzUsuńnie da się pobrać form :(
OdpowiedzUsuńSerdecznie Pani dziękuję za morze wykonanej pracy: jak wykonać domek z piernika. Dużo potrzebnych porad. Wykrój pochodzi z Kuchni Lidla, jest zmieniony, ja też bazuję na wykrojach i zmieniam po swojemu. Dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWykrój jak to Pani nazywa, nie pochodzi z Kuchni Lidla, tylko jest od A do Z stworzony przeze mnie, osobiście narysowany. Nigdy nawet nie widziałam wykroju z Kuchni Lidla, więc nie mam pojęcia skąd u Pani takie przekonanie? To że Pani zmienia już stworzone wykroje, nie znaczy, że ja też tak robię. Wszystko co dotyczy tej chatki jest w 100% mojego autorstwa. Być może to Kuchnia Lidla sobie pozmieniała mój szablon. Zirytowała mnie Pani tym głupim komentarzem.
UsuńDzień dobry, czy nadal jest możliwość otrzymania szablonów?
UsuńTak, po wpłacie datku na fundację i przesłaniu potwierdzenia wpłaty.
UsuńDzień dobry. Nie mogę znaleźć szablonu chatki. Czy mogę prosić o link do szablonu??
OdpowiedzUsuńSzablon dostaje się na maila.
Usuń