Pyszny i prosty w przygotowaniu placek ze śliwkami. Receptura pochodzi z dość już starego i "zużytego" rodzinnego zeszytu z przepisami, z czasów, kiedy komputery nie były jeszcze tak powszechne. Odrobinę podrasowałam oryginalny przepis.
Składniki na ciasto (na blachę o wymiarach 26x38 cm lub 30x30 cm):
- 4 żółtka
- 2 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kg śliwek węgierek
Beza:
- 4 białka
- 1 opakowanie proszku budyniowego waniliowego (bez cukru)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Blachę wyłożyć pergaminem. Z podanych składników zagnieść ciasto i równomiernie wylepić nim dno formy. Umyte i wysuszone śliwki poprzekrawać na pół, usunąć pestki i układać "brzuszkiem" do ciasta.
Z białek ubić pianę, dodając cukier i cukier wanilinowy (lub ekstrakt waniliowy). Na koniec dodać budyń i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę, za pomocą łopatki, wyłożyć równomiernie na śliwki. Można również użyć szprycy i stworzyć fantazyjne kształty. Piec 30-40 minut. Studzić na kratce.
Witam - ciasto bez cukru? - pozdrowienia, Lucjan
OdpowiedzUsuńTo prawda, nie ma cukru w cieście, za to jest go dość sporo w słodkiej bezie. Dzięki temu słodycz jest zrównoważona. Zawsze jednak można dodać cukier do ciasta, kwestia gustu. Pozdrawiam :)
Usuń