środa, 15 sierpnia 2012

Placek ze śliwkami


Pyszny i prosty w przygotowaniu placek ze śliwkami. Receptura pochodzi z dość już starego i "zużytego" rodzinnego zeszytu z przepisami, z czasów, kiedy komputery nie były jeszcze tak powszechne. Odrobinę podrasowałam oryginalny przepis.  

Składniki na ciasto (na blachę o wymiarach 26x38 cm lub 30x30 cm):

  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kg śliwek węgierek

Beza:

  • 4 białka
  • 1 opakowanie proszku budyniowego waniliowego (bez cukru)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
     
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Blachę wyłożyć pergaminem. Z podanych składników zagnieść ciasto i równomiernie wylepić nim dno formy. Umyte i wysuszone śliwki poprzekrawać na pół, usunąć pestki i układać "brzuszkiem" do ciasta.
Z białek ubić pianę, dodając cukier i cukier wanilinowy (lub ekstrakt waniliowy). Na koniec dodać budyń i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę, za pomocą łopatki, wyłożyć równomiernie na śliwki. Można również użyć szprycy i stworzyć fantazyjne kształty. Piec 30-40 minut. Studzić na kratce.
Można podać z gałką lodów i posypać uprażonymi wcześniej płatkami migdałów.




Uwaga: aby naszprycować na ciasto bezę w taki sposób, w jaki ja to zrobiłam, trzeba przygotować pianę z podwójnej ilości białek, odpowiednio zwiększając ilość pozostałych składników. Natomiast, według oryginalnego przepisu, należy przygotować pianę z 4 białek i rozsmarować na wierzchu za pomocą łopatki.


    Życzę smacznego!




2 komentarze:

  1. Witam - ciasto bez cukru? - pozdrowienia, Lucjan

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, nie ma cukru w cieście, za to jest go dość sporo w słodkiej bezie. Dzięki temu słodycz jest zrównoważona. Zawsze jednak można dodać cukier do ciasta, kwestia gustu. Pozdrawiam :)

      Usuń