poniedziałek, 4 maja 2015

Mini torciki mango - espresso


Słodki mus z mango na zdecydowanym w smaku gorzkawym czekoladowym biszkopcie espresso, na wierzchu z delikatną galaretką mleczno-kawową, a to wszystko otulone chrupiącą ścianką z ciemnej czekolady. Kawa musi być najwyższej jakości, np. taka, mango dojrzałe, a czekolada min. 70 % zawartości kakao. Deser słodko-gorzki, dlatego oba te smaki muszą być dobrze wyczuwalne. Do dekoracji orzechy macadamia.
Źródło: Dessert for breakfast.

Składniki na 6 sztuk o średnicy 7,5 cm i wysokości 5 cm:

Ciasto:

  • 113 g gorzkiej czekolady, połamanej na kostki
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy espresso
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 75 g przesianej mąki

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Prostokątną formę (o wymiarach mniej więcej 21 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odrobinę natłuścić i wysypać mąką. Odłożyć na bok.
Czekoladę wrzucić do rondla i zalać gorącą wodą. Wymieszać i podgrzewać  na wolnym ogniu ok. 5 minut, aż czekolada nabierze konsystencji budyniu. Stale mieszać. Zdjąć w ognia, lekko przestudzić.
W misie miksera ubić jajka z cukrem, aż potroją swoją objętość.
W dwóch partiach dodać mąkę i dokładnie wymieszać już tylko za pomocą łopatki. Następnie dodać czekoladę i kawę, wymieszać.
Natychmiast przełożyć masę do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch i piec 25-30 minut do "suchego patyczka". Wystudzić.

Za pomocą rantu wykroić z ciasta sześć czekoladowych spodów. Wszystkie ranty wyłożyć od wewnątrz (tylko boki) paskami folii (np. z koszulek po dokumentach) lub papierem do pieczenia. Umieścić je na blaszce i na spodzie każdej z nich ułożyć krążki ciasta.

Syrop:

  • 28 g cukru
  • 56 g wody
  • 28 g likieru Kahlua lub Godiva
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy espresso

W małym rondlu umieścić wodę z cukrem i podgrzewać, aż cukier całkiem się rozpuści. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać likier i kawę. Wymieszać.
Nasączyć syropem spody z ciasta. Odłożyć na bok.



Mus z mango:

  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 250 g świeżego purée z dojrzałego mango (ok. 1,5 zmiksowanego mango)
  • 100 g cukru, ale wystarczy 50-60 g, bo owoc sam w sobie jest słodki
  • 230 g śmietany kremówki 36 %

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić wkładając do mikrofalówki na ok. 30 sekund.
W rondlu podgrzać połowę purée z mango z cukrem tylko do momentu, aż cukier całkiem się rozpuści. Nie doprowadzać do wrzenia.
Zdjąć z ognia, dodać żelatynę oraz pozostały mus. Wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z wystudzonym purée
Gotowy mus natychmiast rozdzielić pomiędzy foremki, wyrównać wierzch. Schłodzić w lodówce przez ok. 1-2 godziny.

Galaretka espresso:

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy espresso
  • 40 g cukru

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia, a następnie rozpuścić wkładając na 30 sekund do mikrofalówki.
W małym rondlu podgrzać mleko, kawę i cukier, tylko do momentu rozpuszczenia się składników. Nie gotować.
Zdjąć z ognia, wmieszać żelatynę. Pozostawić do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
Gdy całkiem wystygnie rozdzielić pomiędzy foremki, wylewając cienką warstwą na zastygnięty mus z mango. Ponownie schłodzić w lodówce.

Ścianka z czekolady:

  • 1,5 tabliczki ciemnej czekolady
  • 6 pasków foliowych lub z papieru do pieczenia, dociętych do rozmiaru objętości torcików i odpowiedniej wysokości
  • 6 orzechów macadamia, do dekoracji




Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pozostawić do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
Pasek folii położyć na arkuszu pergaminu. Za pomocą szpatuły rozsmarować czekoladę na całej płaszczyźnie foliowego paska. Chwytając za róg odkleić go od papieru do pieczenia i schować do lodówki, by czekolada nieco zastygła, ale nie stwardniała. Resztę czekolady zebrać z powrotem do miski.
Wyjąć pasek z lodówki i przykleić dookoła torcika. Ponownie schować do lodówki, aż czekolada stężeje. Następnie bardzo delikatnie odkleić pasek folii od ścianki czekolady.

Orzechy macadamia oblać pozostałą czekoladą i udekorować nimi gotowe torciki. Przechowywać w lodówce.

     Życzę smacznego!






12 komentarzy:

  1. Piękne-zacytowałam mojego M.:) ja również podpisuję się pod jego komentarzem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają fantastycznie. Nic tylko jeść ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochałam się. Skąd ten niebieski talerzyk? :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś były luzem w E.Leclercu. Mam jeszcze zielony, czerwony i pomarańczowy. A ostatnio widziałam w Pepko, ale takie niebarwione.

      Usuń
  4. Wow, ten deser to po prostu mistrzostwo! :)
    Prezentuje się cudownie i z pewnością pyszny! *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ elegancki deser! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W składzie na ciasto jest kawa, a w recepturze jej nie ma. Rozumiem, ze dodać ja do ciasta, tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, już poprawiłam :)

      Usuń
    2. Nie dopatrzyłam i ciasto mam bez kawy :/ Ale myślę, że tez będzie smaczne : D

      Usuń
  7. Ładne te szklane, niebieskie pdostawki pod filiżanki. Niby nic a cieszy oko :)

    OdpowiedzUsuń