Miło mi powitać wszystkich propozycją ciasta truskawkowego. Galaretka z cząstkami owoców w kruchym cieście, z kremem budyniowym i płatkami migdałowymi na wierzchu. Zainspirował mnie przepis z tej oto strony. Wprowadziłam jednak pewne zmiany zastępując ciasto półkruche kruchym, a rabarbar truskawkami. Recepturę na klasyczne ciasto kruche zaczerpnęłam z tej książki kucharskiej. Truskawki i wanilia to zgrany duet, zatem do mojej wersji tego pysznego ciasta użyłam budyniu waniliowego. Myślę sobie, że to ciasto można przygotować z dowolnymi owocami sezonowymi, zatem w przyszłości prawdopodobnie przedstawię kolejną wersję dla wielbicieli owocowych galaretek ;)
Składniki na ciasto (dla formy o średnicy ok. 26 cm):
- 300 g mąki
- 200 g masła (schłodzonego)
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem. Wsypać przesiany cukier puder, wbić żółtka, wlać śmietanę. Składniki połączyć siekając nożem, następnie rozetrzeć grudki palcami i szybko zagnieść ciasto, by zanadto się nie ogrzało. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Dno tortownicy wyłożyć pergaminem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wyłożyć ciastem dno oraz brzegi tortownicy do ok. 2/3 jej wysokości. Piec 15-20 minut w temperaturze 200°C.
Nadzienie:
- 1 kg truskawek
- 130 g cukru
- 6 łyżeczek żelatyny
Truskawki umyć, usunąć szypułki, przekroić na pół. Smażyć z cukrem do momentu, aż część owoców się rozpadnie, a część zachowa swój kształt.
Żelatynę rozpuścić w ok. 1/4 szklanki ciepłej wody. Dodać do truskawek, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Tężejącą masę wyłożyć na upieczony spód. Ciasto schować do lodówki.
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 20 g masła
- płatki migdałowe
- truskawki do dekoracji
Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu, dodając cukier. Do gorącego jeszcze budyniu dodać masło i mieszać do czasu, aż składniki dobrze się połączą. Odstawiać do wystygnięcia.
Krem budyniowy równomiernie rozprowadzić na truskawkach. Posypać płatkami migdałowymi i udekorować owocami. Przed podaniem schłodzić.
Życzę smacznego!
Do tego ciasta, w wersji z rabarbarem, przymierzam się do dwóch sezonów, i jakoś nie mogę go upiec. Twoje z truskawkami wygląda również niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńMożliwości są nieograniczone. Właśnie sobie pomyślałam, że świetnie wyglądałby z jagodami :D
Usuńnie wiem kto wymyslil to polaczenie budyniu z maslem , zepsulam tylko ciasto bo z masa wcale nie chce stezec tylko robi sie wodnista , wielka ciapa
OdpowiedzUsuńŹródło przepisu podałam na wstępie. Mnie się nie zrobiła "wodnista wielka ciapa", a robiłam wszystko według podanej receptury. Czasem rezultat naszych zmagań może zależeć od jakości użytych produktów. W tym przypadku trzeba użyć masła dobrej jakości.
Usuń