środa, 15 sierpnia 2012

Placek ze śliwkami


Pyszny i prosty w przygotowaniu placek ze śliwkami. Receptura pochodzi z dość już starego i "zużytego" rodzinnego zeszytu z przepisami, z czasów, kiedy komputery nie były jeszcze tak powszechne. Odrobinę podrasowałam oryginalny przepis.  

Składniki na ciasto (na blachę o wymiarach 26x38 cm lub 30x30 cm):

  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kg śliwek węgierek

Beza:

  • 4 białka
  • 1 opakowanie proszku budyniowego waniliowego (bez cukru)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
     
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Blachę wyłożyć pergaminem. Z podanych składników zagnieść ciasto i równomiernie wylepić nim dno formy. Umyte i wysuszone śliwki poprzekrawać na pół, usunąć pestki i układać "brzuszkiem" do ciasta.
Z białek ubić pianę, dodając cukier i cukier wanilinowy (lub ekstrakt waniliowy). Na koniec dodać budyń i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę, za pomocą łopatki, wyłożyć równomiernie na śliwki. Można również użyć szprycy i stworzyć fantazyjne kształty. Piec 30-40 minut. Studzić na kratce.
Można podać z gałką lodów i posypać uprażonymi wcześniej płatkami migdałów.




Uwaga: aby naszprycować na ciasto bezę w taki sposób, w jaki ja to zrobiłam, trzeba przygotować pianę z podwójnej ilości białek, odpowiednio zwiększając ilość pozostałych składników. Natomiast, według oryginalnego przepisu, należy przygotować pianę z 4 białek i rozsmarować na wierzchu za pomocą łopatki.


    Życzę smacznego!




wtorek, 14 sierpnia 2012

Lemon Curd (krem cytrynowy)


Lemon Curd to popularny w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii krem cytrynowy, używany głównie jako dodatek do różnego rodzaju wypieków, jak również jako smarowidło do pieczywa. Cytrynowa wersja jest niewątpliwie jedną z najpopularniejszych, natomiast curd można przyrządzić też z innych owoców, takich jak: limonki, pomarańcze, mandarynki, maliny, mango, marakuja, itp. W internecie można znaleźć wiele rozmaitych przepisów na Lemon Curd, ale moim faworytem jest ten na bazie żółtek. 

Składniki na ok. półtora szklanki kremu:

  • 8 dużych żółtek
  • skórka starta z 2 cytryn (po uprzednim wyparzeniu)
  • świeżo wyciśnięty sok z 3 cytryn
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 140 g zimnego masła (pokrojonego na kawałki)
     
W garnku z grubym dnem wymieszać żółtka, skórkę i sok z cytryny oraz cukier. Garnek ustawić na średnim ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż masa zacznie gęstnieć (ok. 10 minut). 
Zdjąć garnek z ognia, dodać sól i cały czas mieszając, dodawać masło kawałek po kawałku. Gotowy krem przetrzeć przez gęste sito. Przełożyć do pojemnika, najlepiej zamykanego, i schować do lodówki na minimum godzinę, by masa stężała.
Krem można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku (do dwóch tygodni).

     Życzę smacznego!