czwartek, 31 lipca 2014

Dżem ze śliwek


Dżem to nie powidła. Na powidła jeszcze przyjdzie pora z późniejszej odmiany owoców, a tymczasem bardzo pyszny dżem ze śliwek. Jestem mile zaskoczona jego smakiem.
Źródło: "Kuchnia polska. Dania na każdą okazję", wyd. Reader's Digest Przegląd.

Składniki na 6 słoików (po 250 ml):

  • 2 kg śliwek, umytych, bez pestek
  • 1 kg cukru

Przygotować słoiki i nakrętki. Wyparzyć wrzątkiem, a następnie wysuszyć w nagrzanym do 100ºC piekarniku.
Śliwki zasypać cukrem w dużym garnku. Gdy puszczą sok, postawić na gazie i gotować na małym ogniu, często mieszając.
Gotować przez ok. 1 godzinę, aż śliwki częściowo się rozpadną, a większość soku odparuje.
Gorący dżem przełożyć do suchych słoiczków i mocno zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Nakrętka powinna się zassać do środka.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

     Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych:

Przetwory

Kawowe sucharki imbirowo - migdałowe


Świetne do pogryzania przy kawie i dobrej książce. Może teraz nie sezon na rozgrzewający imbir, ale idealnie sprawdzą się w jesienne chłodne wieczory.
Źródło: "Kawa. Sekrety baristy", wyd. RM.

Składniki na keksówkę o wymiarach 7 x 24 cm:

  • 115 g mąki pszennej
  • 2 łyżki dobrej jakości mielonej kawy
  • 3 białka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 75 g migdałów (w skórkach)
  • 75 g kandyzowanego imbiru, pokrojonego na mniejsze kawałki

Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Formę wysmarować cienko olejem.
Mąkę i kawę przesiać do miski.
W drugiej ubić białka na pianę i nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać cukier. Miksować, aż cukier całkiem się rozpuści. Następnie dodać mąkę z kawą i delikatnie połączyć mieszając łopatką. Na końcu wmieszać migdały i imbir.
Ciasto przełożyć do formy i piec przez 35 minut. Wystudzić. Następnie wyjąć z foremki, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki na 2-3 dni, by ciasto skruszało.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 120°C.
Ostrym nożem z ząbkami pociąć ciasto na kromki. Ułożyć je na suchej blasze i piec 45-60 minut, aż staną się suche i chrupiące.
Przechowywać w szczelnym pojemniku.

     Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych:

Kawa ...I co dalej?

Lody śmietankowe


Lody bardzo śmietankowe. Banalnie proste. Tylko trzy składniki!

Składniki na 10 lodów o pojemności 100 ml:

  • 400 g serka śmietankowego, tzw. cream cheese (użyłam Twój Smak z Piątnicy)
  • 500 ml zimnego mleka
  • cukier puder, do smaku

Serek rozpuścić w mleku. Dosłodzić według uznania. Gdy składniki dobrze się połączą rozlać masę do silikonowych foremek na lody. Schować do zamrażarki.
Gdy masa nieco zamarznie wbić patyczki i pozostawić do całkowitego zamarznięcia na całą noc.

     Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych:

Lody, lody dla ochłody Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Z dziećmi i dla dzieci 2014 Akcja lodowa 2014 Akcja lodowa 2014 Lato w pełni!

Ciasto czekoladowe z jostą i galaretką


Pulchny czekoladowy biszkopt przełożony cienką warstwą galaretki z josty, pyszny kakaowy krem, na to owoce josty zalane galaretką z tych owoców. Bardzo smaczna całość.
Jostę można zastąpić innymi owocami, np. malinami, jagodami, borówką.
Przepis na biszkopt: Moje Wypieki.

Składniki na formę o wymiarach 21 x 25 cm:

Czekoladowy biszkopt (1 szklanka = 250 ml, 1 łyżeczka = 5 ml):

  • 0,45 szklanki oleju rzepakowego
  • 0,3 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao

Wszystkie składniki zagotować i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.

Dodatkowo:

  • 3 jajka, białka i żółtka oddzielnie, w temp. pokojowej
  • 0,3 szklanki cukru
  • 0,9 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 0,6 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,6 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3-4 łyżki galaretki z josty

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i kontynuować miksowanie, aż do uzyskania gładkiej, sztywnej konsystencji. Dodać żółtka i zmiksować. Wlać wystudzoną mieszankę kakaową i delikatnie wymieszać za pomocą łopatki.
Dodać suche składniki i znów bardzo delikatnie połączyć łopatką.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch i piec ok. 35-40 minut do "suchego patyczka". Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Po wystudzeniu ostrożnie oddzielić nożykiem ciasto od brzegów formy. Odkleić papier do pieczenia z ciasta, a następnie przekroić go na dwa równe blaty.
Pierwszy umieścić w formie, posmarować go cienką warstwą galaretki z josty i przykryć drugim blatem. Schować do lodówki na czas przygotowania kremu.

Krem kakaowy:

  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 25 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 125 g masła, w temp. pokojowej
  • ok. 300 g josty, umytej, oczyszczonej z ogonków

Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać kakao, mąkę oraz 50 ml mleka i dobrze połączyć wszystkie składniki.
Resztę mleka zagotować. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając wlać rozrobioną mieszankę. Postawić z powrotem na palniku i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gotowy krem przykryć kawałkiem folii spożywczej tak, by folia dotykała kremu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło zmiksować do otrzymania kremowej konsystencji. Następnie stopniowo dodawać masę budyniową i miksować na średnich obrotach, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a krem będzie puszysty i gładki.
Gotową masę wyłożyć na czekoladowy biszkopt. Równomiernie rozsmarować. Na wierzchu rozsypać owoce i delikatnie wcisnąć je w krem. Schować do lodówki.

Galaretka jostowa:

  • 2 szklanki gorącej wody
  • ok. 0,3 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • kilka łyżeczek (do smaku) galaretki z josty

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawiać do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub wkładając na kilka sekund do mikrofalówki.
W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę z josty, doprawić cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec wmieszać rozpuszczoną żelatynę i odstawić do wystygnięcia.
Gdy zacznie tężeć wylać na ciasto i schować do lodówki do całkowitego stężenia.

Uwaga: Taką galaretkę można również przygotować z innych owoców, np. borówek, gotując owoce w 2 szklankach wody, aż oddadzą swój kolor i aromat. Następnie doprawić cukrem oraz sokiem z cytryny i dodać żelatynę.



     Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych:

Lato w pełni!

środa, 30 lipca 2014

Galaretka z josty


Josta to owoc powstały w wyniku skrzyżowania agrestu z czarną porzeczką. Roślina powstała w 1950 roku w Instytucie Max-Planck w Niemczech.
Porzeczkoagrest rośnie na krzewach bezkolcowych. Owoce są gładkie, w kolorze bardzo ciemnej, niemal czarnej purpury. Mają przyjemny jagodowy aromat i kwaskowatość pochodzącą z agrestu.
Więcej informacji znajdziesz tutaj.



Składniki na 4-5 słoików (po 250 ml):

  • 2 kg josty
  • 1 kg cukru

Przygotować słoiki i nakrętki. Wyparzyć wrzątkiem, a następnie wysuszyć w nagrzanym do 100ºC piekarniku.
Owoce umieścić w dużym garnku i zmiażdżyć np. ubijakiem do ziemniaków. Gotować 30 minut.
Następnie przecedzić przez sito wyłożone gazą. Odcisnąć.
Przelać sok do garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu, usuwając pianę do chwili, gdy kropla galaretki wylana na talerz nie rozpłynie się (ok. 20-30 minut).
Gorącą galaretkę przełożyć do suchych słoiczków i mocno zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Nakrętka powinna się zassać do środka.

     Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych:

Przetwory

Tort z ciasta ptysiowego z agrestem


Bardzo ciekawy tort. Trudny do wykonania i pracochłonny, ale jest pyszny. Warto się pomęczyć. 
Trochę przerobiłam oryginalny przepis.
Źródło: kobieta.interia.

Składniki na tort o średnicy 23 cm:

Blaty z ciasta ptysiowego:

  • 30 g masła
  • 75 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 75 g przesianej mąki pszennej
  • 2 jajka

Wodę, masło, sól i 1 łyżeczkę cukru zagotować. Gdy masło się rozpuści dodać mąkę i mocno mieszać ogrzewając na małym ogniu, aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odchodzić od brzegów.
Przełożyć do innego naczynia, wbić jajko, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia na ok. 10 minut. Następnie dodać drugie jajko i dobrze wyrobić masę.
Ująć 1-2 łyżki ciasta i odłożyć na bok (powstaną z tego paski do dekoracji). Resztę podzielić na 3 równe części.
Przygotować 3 kawałki pergaminu. Na każdym arkuszu narysować okrąg o średnicy 23 cm. Ułożyć je na blachach do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 200-210ºC.
Na środek okręgu nałożyć jedną część ciasta i rozsmarować cienką warstwą za pomocą długiego noża. Po boku uformować pas z odłożonego na początku ciasta.
Piec przez 10-12 minut, aż ciasto nabierze złotej barwy i stanie się chrupiące (trzeba przy tym bardzo uważać, żeby się nie przypaliło, w razie konieczności przykryć wierzch kawałkiem folii aluminiowej).
Pasek ciasta po boku prawdopodobnie upiecze się szybciej, więc go trzeba wcześniej wyjąć z piekarnika. Powinien być chrupiący.
W ten sam sposób upiec pozostałe blaty. Wystudzić.

Masa agrestowa:

  • ok. 450 agrestu (pół na pół czerwonego i zielonego), (u mnie tylko czerwony), umytego i oczyszczonego
  • 250 ml soku jabłkowego + 3 łyżki
  • 100 g cukru
  • 25 g mąki ziemniaczanej

Cukier rozpuścić z 3 łyżkami soku jabłkowego, podgrzewając na małym ogniu. Gdy osiągnie konsystencję syropu wrzucić owoce i bardzo delikatnie wymieszać. Część owoców wyjąć i odłożyć na talerzyk do dekoracji.
Dolać 200 ml soku jabłkowego i gotować 3-4 minuty. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać w pozostałym soku. Wlać rozrobioną mąkę do owoców i stale mieszając gotować jeszcze przez minutę, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
Podzielić na dwie części.

Bita śmietana:

  • 700-750 ml śmietany kremówki 36%, dobrze schłodzonej
  • 3 śmietan-fixy (po 12 g) lub według instrukcji na opakowaniu
  • 50 g cukru pudru lub więcej, do smaku
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Śmietan-fixy wymieszać z przesianym cukrem pudrem i cukrem z wanilią.
Kremówkę ubijać przez chwilę mikserem, a następnie stopniowo dosypywać suche składniki. Miksować do uzyskania sztywnej konsystencji.
Podzielić na 3 części.

Składanie tortu:

Upieczone paski ciasta pokroić lub najlepiej połamać na mniejsze kawałki i odłożyć do dekoracji.
Na podstawce ułożyć pierwszy blat. Wyłożyć pierwszą część śmietany, na niej rozsmarować jedną część masy agrestowej. Przykryć drugim blatem i czynność powtórzyć. Wierzch posmarować ostatnią porcją bitej śmietany.
Udekorować odłożonym wcześniej karmelizowanym agrestem i kawałkami ciasta ptysiowego.
Schować na 2-3 godziny do lodówki.

     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

Lato w pełni!

Sernik z mleczną czekoladą i porzeczkami


To jest kawał porządnego sernika dla sernikożerców i czekoladoholików w jednym. Czekoladowy spód, słodka masa serowa z dodatkiem mlecznej czekolady w towarzystwie aromatu skórki z pomarańczy, a do tego kwaskowe porzeczki dla smakowego kontrastu. Pieczony w kąpieli wodnej. Całość w polewie czekoladowej.

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 80 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć również boki, docinając paski pergaminu do szerokości boku tortownicy. Aby pergamin dobrze przylegał do formy, boki tortownicy można delikatnie wysmarować masłem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
Mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem i solą umieścić w misie malaksera. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i obrócić pulsacyjnie kilka razy. Na koniec dodać jajko i połączyć wszystkie składniki. Zagnieść, uformować w kulę. Odrywać po kawałku ciasta, rozpłaszczać w dłoniach i wylepić dno tortownicy. Delikatnie docisnąć palcami i nakłuć gęsto widelcem.
Piec przez 20 min. Wystudzić.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 140-150ºC.

Czekoladowa masa serowa:

  • 800 g tłustego sera twarogowego, zmielonego trzykrotnie
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • skórka i sok z jednej pomarańczy
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru lub więcej, do smaku
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 400 g porzeczek, umytych, wysuszonych, oczyszczonych z gałązek (u mnie białe i czerwone)

Przygotować kąpiel wodną. Na dnie dużej blachy położyć ściereczkę, na niej ustawić tortownicę z czekoladowym spodem. Trzeba się upewnić, że tortownica jest w 100 % szczelna. Możną ją od zewnątrz owinąć folią aluminiową. Zagotować wodę w czajniku.
Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej, dodając śmietanę kremówkę. Wystudzić.
Ser zmiksować z sokiem i skórką pomarańczową oraz cukrem pudrem. Zmniejszyć obroty miksera i kolejno dodać jajka, miksując krótko po każdym dodaniu. Na koniec dodać czekoladę z kremówką i wymieszać za pomocą łopatki na gładką masę.
Gotową masę serową podzielić na 3 części. Pierwszą przełożyć do formy na upieczony spód, rozsypać równomiernie połowę porzeczek i przykryć drugą porcją masy serowej. Rozsypać pozostałe porzeczki i przykryć je ostatnią porcją sera. Lekko potrząsnąć, by masa równomiernie się rozłożyła.
Blachę z tortownicą włożyć do piekarnika, a następnie napełnić gorącą wodą do połowy wysokości tortownicy z sernikiem.
Piec przez 1 godzinę w 140-150ºC. Sernik powinien być ścięty, ale w środku nadal "galaretowaty". Wystudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • ok. 70 g czerwonych i białych porzeczek, do dekoracji

Czekoladę oraz kremówkę umieścić nad kąpielą wodną (miska nie może dotykać gorącej wody w garnku, a ogień musi być minimalny). Mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do wystygnięcia, a następnie schować do lodówki, by masa nieco stężała.
Sernik uwolnić z obręczy. Usunąć pergamin z boków.
Gęstą polewę nałożyć na wierzch i boki sernika, a następnie za pomocą małej łyżeczki zrobić dowolne "mazaje". Udekorować porzeczkami. Schować do lodówki do stężenia.

     Życzę smacznego!








Udział w akcjach kulinarnych:

Porzeczkowo mi 2014  Porzeczkowo mi 2014