niedziela, 13 kwietnia 2014

Makaron ze szpinakowym pesto z migdałami i oscypkiem


Proste, szybkie i przepyszne danie. Powstało spontanicznie, z tego co akurat znalazłam z lodówce i tak nam posmakowało, że robiłam je już kilkakrotnie.

Składniki na 2-4 porcje:


  • 300 g makaronu typu penne
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • 2-3 łyżki mielonych migdałów
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 80 g wędzonego oscypka, startego na tarce
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Makaron ugotować 'al dente' w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i zachować odrobinę wody z gotowania makaronu.
Szpinak, migdały, czosnek, oliwę i oscypek umieścić w malakserze. Dokładnie zmiksować. Doprawić pieprzem oraz solą (nie za dużo, bo oscypek sam w sobie jest słony). Dodać dwie łyżki wody z gotowania makaronu. Zmiksować jeszcze raz.
Odcedzony makaron wymieszać z pesto. Makaron nabierze cudnego zielonego koloru.
Podawać od razu, udekorowany wiórkami oscypka i świeżymi listkami szpinaku lub bazylii.

     Życzę smacznego!




1 komentarz:

  1. To musi być przepyszne danko:)ja robie podobne:zamiast szpinaku dodaję gotowany brokuł,scieram żółty ser, dużo czosnku i mieszam wszystko dokładnie.następnym razem wypróbuję wersję szpinakową,bo uwielbiam to warzywo,zresztą już posiane i czekam na taki z własnego ogródka:)

    OdpowiedzUsuń