niedziela, 9 lutego 2014

Deser czekoladowy na Walentynki


Łatwo zamienić zwykły deser w wersję walentynkową. Wystarczy prosta dekoracja z czekolady.
Inspiracja: "Desery na każdą okazję", Olimp Media.

Składniki na 4 porcje:

Krem czekoladowy:

  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12 %
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodając kakao i mąkę.
Mleko i śmietanę mocno podgrzać, ale nie można dopuścić do wrzenia. Gorącą mieszankę wlać powoli do masy żółtkowej, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu, a gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladą i dokładnie wymieszać.
Krem przełożyć do szklanek i schować do lodówki.

Sos żółtkowy:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną.
Mleko mocno podgrzać, a następnie wlać cienkim strumieniem do masy jajecznej, ciągle mieszając. Podgrzewać na bardzo małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Gdy nieco przestygnie, przełożyć go do szklanek jako drugą warstwę. Schować do lodówki.

Bita śmietana z herbatnikami:

  • 1 szklanka schłodzonej śmietanki 30 %
  • 2 pełnoziarniste herbatniki, drobno pokruszone

Śmietanę ubić, ale nie całkiem na sztywno. Dodać pokruszone herbatniki i dobrze wymieszać. Przełożyć do szklanek jako trzecią warstwę. Schować do lodówki.

Dekoracja z czekolady:

  • ok. 60 g deserowej czekolady
  • kolorowa posypka
  • foremka w kształcie serca
  • arkusz papieru do pieczenia

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać na pergamin i rozsmarować na taką wielkość, by udało się wyciąć 4 serca. Oprószyć posypką, a następnie schować do lodówki. Gdy czekolada nieco stężeje, ale nie do końca, odcisnąć foremką 4 serca i ponownie schować do lodówki. Gdy czekolada całkiem stężeje, delikatnie odkleić serca od pergaminu, podważając nożem. Udekorować deser, wciskając czekoladowe serca w śmietanę.
Przechowywać w lodówce.

     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

Słodkie Walentynki 2014

3 komentarze:

  1. Przeurocze! Każda walentynka będzie zachwycona takim prezentem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uroczy deserek ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń