sobota, 3 sierpnia 2013

Koktajl porzeczkowy


Tego typu koktajl to wspomnienie z dzieciństwa. Dwa składniki: zsiadłe mleko własnego wyrobu oraz truskawki z własnego poletka. Smak niepowtarzalny. 
Truskawki można zastąpić innymi owocami, chociaż ten oryginalny koktajl był właśnie z truskawkami. Z uwagi na brak tych owoców, użyłam porzeczek, których mnóstwo na krzewach. Zsiadłe mleko zastąpiłam kefirem. Taki koktajl niestety trzeba posłodzić, bo porzeczki są dosyć kwaśne. Proporcje w zasadzie dowolne, według gustu.

Składniki:

  • maślanka, kefir lub zsiadłe mleko, z lodówki
  • porzeczki (czerwone, białe i czarne)
  • cukier do smaku
  • kostki lodu

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Koktajl przecedzić przez sitko, by pozbyć się pestek. Podawać od razu.

     Na zdrowie!




1 komentarz: