wtorek, 18 czerwca 2013

Lody truskawkowe na patyku


Lody truskawkowe na patyku na pewno świetnie sprawdzą się w upalne dni. W dodatku dzieci je uwiebiają. Przygotowuje się je bardzo szybko (nie licząc czasu mrożenia). Użyłam specjalnych plastikowych foremek, ale można je zamrozić w jednorazowych kubeczkach, wtykając w środek patyczek.

Składniki na 12 mrożonych lizaków:

  • 1/2 kg truskawek, odszypułkowanych
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej, w zależności od naturanej słodyczy owoców)
  • 100 g jogurtu greckiego

Truskawki zmiksować z cukrem oraz ekstraktem. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Napełnić masą plastikowe kubeczki. Powtykać patyczki i włożyć do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed wyjęciem lizaków z foremek pozostawić je 5 minut w temperaturze pokojowej.

     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

Truskawkowy zawrót głowy 2013  Akcja lodowa 2013   Czerwone owoce w roli głównej

1 komentarz:

  1. Jaaa, ale super!! :D Jak byłam mała to mama mi zawsze takie lody w kubeczkach robiła...

    Pozdrawiam i dziękuję za udział w truskawkowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń